h

SP wil meer dialoog bij handhaving

8 juni 2014

SP wil meer dialoog bij handhaving

Wijk bij Duurstede - Tijdens de besprekingen van het handhavingsbeleid, enige maanden geleden, sprak de gemeenteraad af dat bij problemen in eerste instantie vooral de dialoog gezocht moest worden. “Ook in het coalitieakkoord hebben we dat afgesproken. Toch zien we dat nog steeds eerst stevige brieven het stadskantoor uitgaan en in dit geval een ondernemer bijna radeloos achterblijft”, legt Jan Oechies uit, die schriftelijke vragen over een kwestie rond café Oud Wijk heeft gesteld.

Goede informatieverstrekking en de dialoog aangaan zijn twee belangrijke pijlers voor het Wijkse handhavingsbeleid. De gemeenteraad gaf al aan dat dit een leerproces zou zijn voor het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. “Wordt er uiteindelijk gehandhaafd dan moeten die stappen eerst zijn gezet. Hierbij is meten met eenzelfde maat belangrijk om begrip bij de inwoners te kweken voor het gevoerde beleid”, begint Oechies.

De SP-er keek vreemd op toen hij enkele weken geleden een klacht van een Wijkse ondernemer binnenkreeg over het handhavingstraject voor café Oud Wijk. Oechies: “De vorige uitbaters van dit café hebben bij de Singel een terras aangelegd waar in geval van feesten in de binnenstad de muziek een plek heeft. De nieuwe uitbaters vonden dit onveilig en hebben alles gerenoveerd. Daarbij is met een leuning het terras veiliger geworden.”

Zeker omdat ambtenaren ook kwamen kijken, keek de Wijkse ondernemer vreemd op toen hij een brief kreeg waarin stond dat hij dit terras moest sluiten. “Anders kreeg hij een boete. En er is zelfs met sluiting van het café gedreigd. Als de gemeente de zaak zo hoog opneemt, had men toch eerst fatsoenlijk overleg kunnen voeren? Ik ben er eens ingedoken, maar het is erg ondoorzichtig. Dus hebben we maar vragen gesteld”, meldt Jan Oechies.

Naast het weghalen van het terras, moet Oud Wijk ook de tafeltjes langs de Veldpoortstraat verwijderen. Hierbij is het vreemd dat bij andere ondernemers deze wel gedoogd worden. “Dat is meten met twee maten. Ook weet de ondernemer best dat er eventueel vergunningen moeten komen voor deze zaken. Maar we willen gewoon dat dit soort kwesties anders worden opgepakt. In dat leerproces hebben we dan maar vragen gesteld”, eindigt het raadslid.

Reactie toevoegen

U bent hier