h

Grote onduidelijkheid over financiën transities

9 juni 2014

Grote onduidelijkheid over financiën transities

Wijk bij Duurstede - De gemeente Wijk bij Duurstede ontvangt veel minder geld van het rijk voor de overgang van de AWBZ-taken en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bijdrage gaat van 4,5 miljoen euro naar 2,7 miljoen euro. “Er is opnieuw grote onzekerheid, terwijl er nog slechts een half jaar te gaan is voor de overdracht van de nieuwe taken. Dit is zeer zorgwekkend,” aldus SP-wethouder Jan Burger.

Uit de cijfers van de zogenoemde ‘meicirculaire’ blijkt dat van de 403 gemeenten er maar liefst 351 gemeenten minder geld krijgen. Voor een deel is dit te verklaren omdat mensen met het AWBZ-zorgzwaartepakket 4 (ZZP4) niet naar de Wmo/gemeenten overgaan.

“Dat is inderdaad een reden voor de budgetverlaging. Er komen immers ook minder cliënten naar de gemeenten. Maar daarnaast zijn er grote verschillen die niet eenvoudig zijn te verklaren. Terwijl bijvoorbeeld de vergrijzing doorgaat en mensen steeds langer thuis moeten blijven wonen, gaat het budget fors omlaag. Hoe kunnen we dan instaan voor goede zorg?” aldus wethouder Burger.

Pas als de gemeente over alle cliëntgegevens beschikt, komt er meer zekerheid of het budget volstaat. Wethouder Burger zegt hierover: “Er is veel tijd gestopt in het ontwikkelen van modellen en inschattingen van de financiële consequenties voor de nieuwe Wmo. Nu gaat alles volledig over de kop. Het maakt fatsoenlijk besturen er niet eenvoudiger op. We zullen dit kenbaar maken aan het ministerie en de VNG.”

Het ministerie heeft overigens nog niet gereageerd over het oplossen van het mogelijke tekort van de 15 miljoen euro bij de transitie jeugdzorg. Uit de meicirculaire blijkt dat de regio Zuidoost Utrecht, waaronder Wijk bij Duurstede valt, op ruim 1 miljoen euro extra aan middelen kan rekenen. Daarmee is het probleem nog steeds niet opgelost.

Jan Burger: “Afgelopen donderdag heb ik hierover gesproken met staatssecretaris Van Rijn. Hij gaf aan dat er maximale inzet is bij het ministerie om op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de cijfers en een mogelijke oplossing. Ook hier valt overigens op dat er enorme verschillen tussen de gemeenten en regio’s zijn. Sommige regio’s houden miljoenen over en anderen komen fors tekort!”

Reactie toevoegen

U bent hier