h

SP zeer kritisch over tekorten bij omgevingsdienst

2 maart 2014

SP zeer kritisch over tekorten bij omgevingsdienst

Wijk bij Duurstede - De SP heeft een aantal stevige vragen gesteld over de reorganisatie bij de Omgevingsdienst Regio Utrecht, de milieudienst die bekend staat onder de afkorting ODRU. “De kosten die daar gemaakt worden, worden wel erg makkelijk op het bordje van de veertien deelnemende gemeenten gelegd. Ze vragen ruim drie miljoen euro. En dat in een tijd van crisis en we iedere euro drie keer moeten omdraaien voordat we het uitgeven,” aldus het verbaasde raadslid Jan Oechies.

De Omgevingsdienst Regio Utrecht heeft al enige tijd problemen. Dat leidde tot een overschrijding van een miljoen euro in 2012. Volgens het SP-raadslid staan in die jaarrekening forse bedragen bij de personeelslasten, vanwege mensen die in dienst zijn, maar dat niet mochten zijn. “De toelichting op een aantal posten volstrekt onvoldoende. En voor 2013 vraagt men doodleuk weer een fors bedrag,” meldt Oechies. “In de najaarsrapportage van de gemeente sprak het college al over een risico. We hebben begrepen dat er een reorganisatie is aangekondigd die ruim drie miljoen gaat kosten. Wat dat voor onze gemeente betekent? Een bedrag van vele tienduizenden euro’s.”

Hij is vooral niet te spreken over de slechte betrokkenheid van de gemeenten bij het opstellen van de reorganisatieplannen en het ontbreken van het besef dat de rekening bij de inwoners terecht komt. “De omgevingsdienst is kleiner dan ons eigen apparaat. Ook wij zijn aan het reorganiseren, maar we hebben daar geen drie miljoen voor over en dan tel ik dat miljoen voor 2012 niet eens mee. Heeft men daar wel door dat gemeenten fors minder geld hebben? Weet men niet dat overal bezuinigd moet worden en werkt de ODRU wel in het belang van onze inwoners?” vraagt het raadslid zich af.

De SP is zeer benieuwd hoe het Wijkse college in deze zaak staat. De partij verwacht tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een uitgebreide toelichting van de verantwoordelijke CDA-wethouder Robbert Peek, die tevens zitting heeft in het algemeen bestuur van de omgevingsdienst. “En wij willen weten of dit geen reden is om uit deze logge en dure gemeenschappelijke regeling te stappen,” besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier