h

Plannen Nieuw Domensteyn van tafel

27 februari 2014

Plannen Nieuw Domensteyn van tafel

Wijk bij Duurstede - Afgelopen week kwamen diverse bouwplannen aan de orde tijdens de raadsvergadering. De SP liet weten dat die plannen eigenlijk van tafel moesten. “Het probleem is samen te vatten in twee woorden: communicatie en draagvlak. Er is onvoldoende geluisterd naar bezwaren van omwonenden en belanghebbenden. Daar had wethouder Peek van het CDA zich voor moeten inzetten. Nu moesten de ontwikkelaars het uitzoeken en dat is niet goed gegaan,” legt SP-raadslid Jan Oechies uit.

Voor Nieuw Domensteyn had de SP een motie opgesteld met een oproep om tot nieuwe planvorming te komen. Maar dan wel in goed overleg met omwonenden. Daarover bleek geen eenstemmigheid te zijn in de raad en met wethouder Peek. De voorliggende bouwplannen werden vervolgens met steun van de SP weggestemd. Oechies: “Jammer voor de ontwikkelaar omdat die goede bedoelingen had. Maar als er nu iets moet komen, kunnen de omwonenden in ieder geval meedenken en komt er iets dat beter past in die prachtige omgeving.”

Rijnvallei mag fors groter

De socialisten stemden ook tegen de veranderingen op het terrein van Rijnvallei. “Dit gaat ten koste van winkelcentrum De Heul en de binnenstad. Winkels hebben het lastig en elke klant bij de Jumbo is er een minder voor hen. En de verswinkels zijn van levensbelang voor de binnenstad,” vindt Oechies.

De raad heeft eerder uitgesproken winkelcentrum De Heul te willen behouden. Veel winkeliers voelen zich nu letterlijk in de kou gezet. “Overal leest men dat het niet handig is om zo’n grote supermarkt buiten de stad te plaatsen en toch doen we het. En dat zonder onderzoek en goed overleg. Dat noemen ze ook nog eerlijke concurrentie. Wij staan voor onze winkeliers. Daarom hebben we tegen gestemd,” aldus Oechies, die tandenknarsend toezag hoe een krappe meerderheid toch met de plannen instemde.

Oeverstraat naar bemiddeling

Bij de plannen voor realisatie voor een nieuwe woning in de Oeverstraat besloot de raad voor het inzetten van een onafhankelijke partij, die een poging moet doen om de belangen van de ontwikkelaar en de omwonenden bij elkaar te brengen. “Er zijn er wel bijeenkomsten geweest, maar die worden niet als bemiddeling gezien. Om toch te kijken of de partijen overeenstemming kunnen bereiken, is dit voorstel aangenomen. Mocht dat niet lukken, dan is waarschijnlijk ook dit plan van tafel,” besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier