h

Aed HartstikkeNodig voorbeeld voor andere gemeenten

17 februari 2014

Aed HartstikkeNodig voorbeeld voor andere gemeenten

Wijk bij Duurstede - Het is de bedoeling dat het systeem van snelle inzet van vrijwillige hulpverlening bij hartfalen wordt ‘uitgerold’ over de provincie Utrecht. De werkwijze in de gemeente Wijk bij Duurstede geldt daarbij als voorbeeld. “Sinds maart 2013 zijn onze vrijwilligers aangesloten op de 112-alarmcentrale en worden wij bij iedere reanimatie ingezet,” vertelt een trotse Wil van Dam, secretaris van de stichting AED HartstikkeNodig.

Jan Oechies, fysiotherapeut en SP-raadslid in Wijk bij Duurstede, kwam na een vakantie met het plan om in Wijk bij Duurstede de eerste harthulp te verbeteren. Hij zag in Zuid-Frankrijk, in een stad overal kasten met AED's hangen. Teruggekomen van vakantie opperde hij zijn plan aan de bestuurstafel van de lokale SP. Hij werd aangemoedigd het plan verder uit te werken. In Wil van Dam en Henk Huisman vond hij twee medestrijders. Er volgde een periode van voorbereiding en de Stichting AED HartstikkeNodig kwam. Er werden vrijwilligers geworven, een site gestart, huis-aan-huis folders uitgedeeld en bedrijven werden aangemoedigd om AED's aan te schaffen en personeel te scholen in hulpverlening. “Op 18 februari 2010 werd de eerste AED-buitenkast in gebruik genomen in de Noorderwaard. Nu, vier jaar later zijn er 200 vrijwilligers en 16 kasten die 24 uur per dag beschikbaar zijn voor harthulp,” aldus Van Dam.

“Het succes is te danken aan de goede organisatie van de stichting,” meldt wethouder Jan Burger. “De stichting leidt mensen op en het onderhoud van de kasten is goed geregeld, net als de nazorg van vrijwilligers.”

Volgens de wethouder is het een mooi voorbeeld van hoe hulpverlening kan worden verbeterd. “Inmiddels is dat ook in de praktijk bewezen en bedenk dat bij hartfalen elke minuut telt,” laat hij nog weten.

AED HartstikkeNodig is als eerste gemeente in de provincie aangesloten op de alarmcentrale. Omdat er regelmatig vragen komen vanuit andere gemeenten, is besloten een informatiebijeenkomst te organiseren. Deze vindt plaats op maandag 24 februari a.s. vanaf 16.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. “Iedereen die meer wil weten, of zo’n project wil opzetten, is welkom. Er is een presentatie en ook de gemeente en RAVU kunnen vragen beantwoorden,” besluit Wil van Dam.

Reactie toevoegen

U bent hier