h

SP wijst op grote problemen bij transitie AWBZ

5 januari 2014

SP wijst op grote problemen bij transitie AWBZ

Wijk bij Duurstede - De SP maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op de AWBZ en de overdracht van taken op dat gebied. De partij wijst het voorstel dat onlangs is gesloten tussen de VNG en staatssecretaris af en heeft daarvoor een motie ingediend. “We lopen als gemeente enorme risico’s, van ruim een miljoen euro. En er is nog steeds geen duidelijkheid over een overgangsperiode en nauwelijks tijd om zorgvragers fatsoenlijk te her indiceren. Dat moet elke gemeenteraad wat ons betreft afwijzen,” aldus SP-raadslid Hans Pouw.
 
Ruim twee maanden geleden werden de gemeenten verrast door een brief van staatssecretaris Van Rijn waarin werd gemeld dat de persoonlijke verzorging niet zou worden overgeheveld naar de gemeenten. Daarmee werd het pakket van taken binnen de nieuwe Wmo fors kleiner. Bovendien werden extra bezuinigingen aangekondigd. Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG, constateerde dat de overgang van AWBZ-taken naar de gemeenten inclusief de bezuinigingen daarmee niet haalbaar zou zijn. “Het pakket om bezuinigingen uit te smeren en de mogelijke winst om de activiteiten anders te organiseren worden immers ernstig beperkt,” legt Hans Pouw uit.

Een ander probleem vormt het tijdstip van de behandeling van de wetgeving in de Tweede en Eerste Kamer. “Zorgvragers hebben rechten op basis van indicaties. Bovendien verkeren zorgverlenende organisaties in onzekerheid over nieuwe indicaties en de bijbehorende tarieven. Er dreigt een ontslaggolf met bijbehorende hoge kosten als er geen zorgvuldig beleid wordt gevoerd,” aldus het SP-raadslid.

Tijdens de extra ledenvergadering van de VNG eind november werd door de gemeenten aan het VNG-bestuur vrijwel unaniem de opdracht gegeven om opnieuw te onderhandelen. “De persoonlijke verzorging moest bij voorkeur naar de gemeenten overgaan en er diende een toereikend budget beschikbaar te komen voor het eerste overgangsjaar,” aldus Pouw, “De onderhandelingen hebben nauwelijks tot resultaten geleid. We worden zo weer met een kluitje het riet in gestuurd.”

Alleen al de risico’s in het overgangsjaar zijn enorm. Voor Wijkse gemeente gaat het om een bezuiniging van ongeveer 500.000 euro op de dagbesteding en eenzelfde bedrag op de huishoudelijke verzorging. Het kabinet zegt toe dat we op ongeveer 200.000 euro kunnen rekenen als tegemoetkoming in 2015. “In totaal zullen enkele honderden mensen moeten worden geherindiceerd. Daar hebben we hooguit enkele maanden de tijd voor. Dat is dus geen fatsoenlijke deal.”

Hoewel het landelijk wordt besproken vindt de SP dat ook de gemeenteraad aan uitspraak kan doen over deze zaak. “Het gaat immers om onze beleidsruimte en onze samenleving. Wij vinden dat de gemeente deze risico’s niet kan en moet willen dragen. Wij willen dit kenbaar maken aan de VNG, het kabinet en de Tweede Kamer en hebben daarom deze motie opgesteld,” besluit Pouw.

Reactie toevoegen

U bent hier