h

Verbazing over verkoop Feuniks

20 oktober 2013

Verbazing over verkoop Feuniks

Wijk bij Duurstede – De SP is de afgelopen dagen door verschillende partijen aangesproken op de verkoop het Feuniks. De organisaties die hier in zitten hebben vorige week de stand van zaken te horen gekregen. “Het is een weliswaar een raadsbesluit om gemeentelijke gebouwen af te stoten. Maar de gemeenteraad heeft bij verschillende vergaderingen ook gevraagd om hierbij goed om te gaan met gebruikers, die soms al jaren op een stek zitten. Dat lijkt niet gebeurd te zijn”, aldus de SP-fractie, die hier schriftelijke vragen over heeft gesteld.

De SP merkt dat gemeentelijke panden op verschillende manieren verkocht worden. “In geval van Feuniks lijkt er sprake te zijn van een onderhandse verkoop. Nu was het wat ons betreft überhaupt helderder geweest om het verkoopbeleid van gebouwen en ook groen eens vast te leggen. In de najaarsnota staat over Feuniks dat het getaxeerd gaat worden, en nu blijkt het al verkocht te zijn. Zeker omdat hier veel maatschappelijke organisaties inzitten, was het wat ons betreft beter hier transparant over te zijn. We hebben van de betrokkenen vernomen dat dit niet zo is geweest”, aldus Hans Pouw.

De participanten in Feuniks hoorden dat het pand verkocht ging worden, maar wisten niets over de consequenties. Jan Oechies; “Dat zij vorige week geconfronteerd werden met een projectontwikkelaar is hen erg rauw op hun dak gevallen. Zij geven aan dat er wel eens met hen gesproken is, maar dat er nooit en te nimmer voorstellen zijn neergelegd. Nu komen er misschien flinke huurverhogingen, waarbij men zich afvraagt hoe zij het hoofd boven water moeten houden. Dat levert bij ons vragen op waarom gekozen is voor deze aanpak, en waarom het college niet met diverse partijen gezamenlijk naar een oplossing heeft gekeken.”

Het gaat wat de SP betreft namelijk om meerdere gebouwen, waar meerdere verenigingen en organisaties inzitten en waar dus veel maatschappelijke belangen mee gemoeid zijn. “Dat moet een gemeente iets waard zijn”, vinden Pouw en Oechies, “Verenigingen voelen zich voor het blok gezet, zijn volkomen verrast. Ze vinden dat het belang van verkoop blijkbaar boven de belangen van de Wijkse inwoners gaat. Wij horen nu zelfs dat er mogelijk juridische stappen worden ondernomen. Dat kan toch echt niet de bedoeling zijn?”, concluderen de Sp-ers.

Reactie toevoegen

U bent hier