h

Informatiebijeenkomst woningbouw voor starters en kleine huishoudens

22 september 2013

Informatiebijeenkomst woningbouw voor starters en kleine huishoudens

Wijk bij Duurstede – Bouwen voor mensen met een beperkt budget is mogelijk. Op donderdag 3 oktober houdt de SP een grote informatiebijeenkomst voor starters en kleine huishoudens die op zoek zijn naar een woning. “Verschillende organisaties laten zien wat voor woningen en plannen er zijn. Het gaat om lopende projecten en nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld rug-aan-rug-woningen, hofjeswoningen of bouwen met strobalen. Iedereen die een woning zoekt moet hier gewoon naar toe komen,” laat een enthousiaste afdelingsvoorzitter Frans van der Tol weten.

Starters, maar ook één- en tweepersoonshuishoudens, hebben het moeilijk op de woningmarkt. De economische crisis en aangescherpte spelregels voor het verkrijgen van een hypotheek maken het lastig om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Ondanks de problemen in de bouwsector worden er in deze gemeente jaarlijks zo’n 130 woningen gebouwd. “Maar de meeste woningen die nu gebouwd worden rond de 180.000 euro. Dat valt met de strengere hypotheekregels voor velen niet te financieren”, begint de SP-voorzitter.

Zelf was Van der Tol jarenlang werkzaam in de bouw en weet hij dus waar hij het over heeft. En er zijn de laatste jaren al meerdere mooie voorbeelden. Zo is het bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap, CPO, de zogenoemde zelfbouwers, een groot succes. Woningstichtingen en ontwikkelaars doen hun uiterste best om betaalbare starterswoningen te realiseren. Van de Tol: “De uitdagende vraag die wij stellen: Is het mogelijk om woningen te bouwen in de prijscategorie van 100.000 tot 140.000 euro? Om op die manier aan meer starters en mensen met kleine huishoudens een kans te bieden een woning te kopen.”

De SP is er van overtuigd dat dit kan. Om mensen op weg te helpen is op 3 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in het gemeentehuis aan de Karel de Grotestraat een informatieavond. “Je kunt denken aan kluswoningen, afbouwwoningen, rug-aan-rugwoningen, bouwen in een hofje en nog slimmer (samen) bouwen,” aldus de afdelingsvoorzitter. “Over al deze zaken is informatie te vinden en worden er presentaties gehouden. Dus iedereen die overweegt een woning te kopen of interesse heeft om te horen welke mogelijkheden er zijn is welkom!”

Al met al denken de socialisten hier mee een nieuwe doelgroep wegwijs te maken in het bouwen. “We zien bij veel projecten al dat er vooral voor en door inwoners van onze gemeente gebouwd wordt. Hiermee gaan we nog een stapje verder. Daarnaast willen we nog kijken hoe we lokale bouwbedrijven en ZZP-ers hierbij kunnen betrekken. Dat zou ook de lokale economie weer een impuls kunnen geven”, blikt Van der Tol vooruit.

Reactie toevoegen

U bent hier