h

Gemeente betaalt ‘dubieuze’ boete

9 september 2013

Gemeente betaalt ‘dubieuze’ boete

Wijk bij Duurstede - De Wet openbaarheid bestuur (Wob) is ingesteld om de bestuurlijke wereld transparant te houden. Iedereen die informatie wil van een overheid kan dit opvragen. Er is een verplichting om binnen een vastgestelde termijn te antwoorden, anders volgt een boete. Gemeenten krijgen echter steeds vaker uitgebreide verzoeken binnen die niet gericht zijn op de informatie, maar op het boetebeding. “De wet wordt gewoon misbruikt puur om geld te verdienen,” aldus SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer. Ook de gemeente Wijk bij Duurstede heeft onlangs een dergelijke boete moeten betalen.

Er blijken personen te zijn die veel Wob-verzoeken doen niet omdat ze iets willen weten, maar louter om de kans dat een bestuursorgaan te laat of onvoldoende reageert. “Een aantal organisaties en mensen doet dit regelmatig en bij meerdere gemeenten. Bijvoorbeeld via de mail, gevolgd door een brief of zelfs een fax. Soms onder weer een andere naam met de hoop dat alle vragen niet zijn te beantwoorden, een ambtenaar zich vergist of de termijn wordt overschreden. Als men dit opzoekt op internet vinden we tal van gemeenten die hier mee te maken krijgen. Dan is de conclusie dat er dus op schandalige wijze misbruik wordt gemaakt van deze wetgeving,” vindt Brouwer.

Op internet komt volgens de SP-er bijvoorbeeld de naam Stichting Milieuwaakhond i.o. heel veel voor, inclusief een naam als de heer Bonenkamp van B&K Law. Brouwer: “We noemen hier het beestje gewoon bij de naam omdat het wat ons betreft gewoon misleiding is die politiek en bestuurlijk zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Of is het in deze crisistijd normaal dat er mensen zijn die slapend rijk worden?”

Andere gemeenten hebben dit soort verzoeken ook gekregen en het rijk en de VNG kijken naar oplossingen. “Wij begrijpen dat er wordt gewerkt om deze gaten in de wet te dichten. Maar dit duurt al veel te lang. Vandaar dat we vinden dat er melding moet worden gemaakt bij de politie en dat ambtenaren hier dus beter over geïnformeerd moeten worden. Wij zullen overigens ook onze landelijke kamerfractie van een en ander op de hoogte stellen met de hoop dat hier zo spoedig wat aan gebeurt,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier