h

Wijkse wethouder in gesprek met Tweede Kamer

21 augustus 2013

Wijkse wethouder in gesprek met Tweede Kamer

Wijk bij Duurstede/Den Haag - SP-wethouder Jan Burger gaat op 5 september aanstaande in gesprek met de vaste kamercommissie voor VWS over de nieuwe Jeugdwet. De kamercommissie hoort dan vanuit ‘het veld’ en de gemeenten hoe zij tegen de grote veranderingen in de jeugdzorg aankijken. De bespreking gaat vooraf aan de besluitvorming in de Tweede Kamer over de Jeugdwet.

Op 1 januari 2015 gaat vrijwel de gehele jeugdzorg over naar de gemeenten. De gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg en daarvoor is nieuwe wetgeving in de maak. De bedoeling is dat er meer aandacht komt voor preventie en integrale hulp, meer samenhang met andere zorgvoorzieningen en dat de hulpverlening daardoor verbetert en besparingen oplevert.

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over de nieuwe Jeugdwet. Voorafgaand aan de besprekingen en besluitvorming in de Kamer wil de vaste kamercommissie voor VWS op 5 september in gesprek gaan met deskundigen, vertegenwoordigers van instellingen, cliënten, bureau jeugdzorg, medewerkers en enkele wethouders. De gesprekken duren de gehele dag.

Gedurende anderhalf uur mogen zes wethouders bij de Tweede Kamerleden aanschuiven. Zij kunnen dan vanuit het gemeentelijk perspectief  aangeven hoe zij tegen de nieuwe jeugdwet aankijken, welke kansen zij zien, maar ook welke zorgen zij hebben en welke knelpunten zij voorzien.

De Wijkse wethouder voor (jeugd)zorg Jan Burger voert samen met collega’s uit Eindhoven, Rotterdam, Zaanstad, Zwolle en Langsingerland/Giessenlande de gesprekken met de Tweede Kamerleden. De SP-wethouder heeft tevens zitting in de stuurgroep die de overdracht van de jeugdzorg van de provincie Utrecht naar de gemeenten voorbereid. De gemeente Wijk bij Duurstede staat bekend om de kritische kijk die ze heeft op de bezuinigingen, maar ook de zeer vernieuwende en goede wijze waarop de zorg (Wmo) de afgelopen jaren is vormgegeven.

Reactie toevoegen

U bent hier