h

SP op de bres voor lokale ondernemers

19 juli 2013

SP op de bres voor lokale ondernemers

WIJK BIJ DUURSTEDE - De enorme uitbreiding van de supermarkt op Rijnvallei doet bij menig winkelier de wenkbrauwen fronzen. Ondernemers in de binnenstad en kleine kernen lijken de dupe te worden. “De angst voor onnodige concurrentie in een krimpende markt is groot. Het is mooi dat we met stadspromotie Wijk als bruisende stad neer willen zetten. Maar als veel winkels wegvallen, bereik je nog niets,” meent SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Wijk bij Duurstede telt meerdere warme bakkers, slagers, een viswinkel, groentewinkels, een kaaswinkel, een winkel met lokale producten, een kaasboerderij en verschillende bloemenzaken. “Met alle kledingzaken, sportwinkels, enzovoorts geven ze de gemeente een eigen identiteit, waarbij kwaliteit voorop staat. Het is logisch dat deze ondernemers niet blij zijn met de mega-uitbreiding van de supermarkt op Rijnvallei. Maar ook in de kleine kernen is men verbaasd,” vertelt Brouwer.

Het eventueel wegvallen van winkels uit Cothen en Langbroek ligt bij de SP gevoelig. Brouwer: “In de kleine kernen zijn al veel voorzieningen weg. En met de vergrijzing, maar ook de nieuwbouw die juist in de kleine kernen plaatsvindt, is een kleine supermarkt en waar mogelijk andere detailhandel, juist een vereiste voor de leefbaarheid.”

Volgens de SP is het noodzakelijk om de komende jaren te investeren in de verschillende buurtwinkelcentra. De partij is blij dat ontwikkelaars hun nek hiervoor uit willen steken. Hierbij is het zoeken naar de juiste balans. “Dat betekent oog hebben voor de gevolgen van heel winkelend Wijk, dus van de binnenstad tot de kleine kernen. De gemeente moet kijken naar de samenhang van alle plannen en alle ondernemers die willen investeren moeten kansen krijgen.”

De socialisten hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de kwestie. De leefbaarheid van de kernen, de toekomst van de buurtwinkelcentra en de versterking van de binnenstad moeten volgens de partij zwaar tellen. “Wij zijn van mening dat zelfs een juridische mogelijkheid voor uitbreiding op Rijnvallei niet automatisch mag leiden tot grote problemen elders in de gemeente. Daar schiet niemand mee op,” spreekt Brouwer uit.

Ook bij de behandeling van de kadernota kwamen de socialisten op voor lokale ondernemers. “Er is door ons een motie ingediend om lokale bouwers meer kansen te geven bij aanbestedingen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we met de miljoeneninvestering in de Brede School ook lokale werkgelegenheid kunnen realiseren. We hebben genoeg ZZP-ers, timmerlui, stucadoors, metselaars en schilders die aan de bak willen. We hebben gevraagd om hen meer mogelijkheden te geven bij de gemeentelijke aanbestedingen,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier