h

Onderzoek plaatsing zonnepanelen op stadskantoor

7 juli 2013

Onderzoek plaatsing zonnepanelen op stadskantoor

Zonneenergie
Wijk bij Duurstede - De gemeente Wijk bij Duurstede gaat mogelijk zonnepanelen plaatsen op het dak van het stadskantoor. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de SP. “Een mooi resultaat. Er start binnenkort een onderzoek dat duidelijk moet maken of een en ander daadwerkelijk haalbaar is,” laat SP-raadslid Jan Oechies weten, die samen met zijn collega Hans Pouw het verzoek indiende.

Het is inmiddels de tweede toezegging die de SP op korte termijn heeft binnengehaald op het gebied van duurzaamheid. Nog onlangs bedong de partij dat er gekeken wordt naar de haalbaarheid van het omzetten van warm afvalwater op het industrieterrein in elektriciteit volgens het principe van de warmtewisselaar.

“Het is belangrijk om als gemeente het voortouw te nemen bij de aanpak van duurzaamheid en vooral ook dat we concreet aan de slag gaan. Volgens landelijke richtlijnen moeten we meer doen aan energiebesparing en ook de raad heeft een uitspraak gedaan over het streven naar een energie-neutrale gemeente. Bovendien is het financieel interessant omdat de energieprijzen de komende jaren verder zullen stijgen,” aldus Oechies.

Uit de antwoorden van het college blijkt dat waarschijnlijk niet het gehele dak vanwege de hellingen geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Bovendien moeten er kosten worden gemaakt vanwege het verwijderen van het sedum. Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat het plaatsen van maximaal 80 panelen haalbaar is en er een terugverdientijd is van ongeveer zeven tot tien jaar. De resultaten van het onderzoek zijn dit najaar, nog voor de bespreking van de begroting, volgens verantwoordelijk wethouder Peek beschikbaar.

Jan Oechies laat tenslotte nog weten dat hij wil dat met name het lokale bedrijfsleven betrokken wordt bij de uitwerking van de plannen. “Er is in onze gemeente veel expertise op dit terrein aanwezig en natuurlijk is het ook goed voor de werkgelegenheid als lokale bedrijven nadrukkelijk worden uitgenodigd om mee te doen,” besluit hij.

U bent hier