h

Wijkse film over huishoudelijke zorg

12 mei 2013

Wijkse film over huishoudelijke zorg

Wijk bij Duurstede - Dankzij de campagne ‘Handen Thuis Rutte’ zijn de bezuinigingen van het regeerakkoord afgezwakt. Maar nog steeds staat de zorg van ruim 170.000 mensen op het spel en de baan van 50.000 thuishulpen. Daarom gaan de acties door en de SP steunt deze. Het belang van huishoudelijke hulp wordt duidelijk gemaakt in deze lokale film, gemaakt door Mandy Bartijn, studente van de School voor Journalistiek in Amsterdam. De film heeft al eerder op de site gestaan en is getoond bij diverse actiebijeenkomsten.

Op zaterdag 8 juni aanstaande is een demonstratie gepland in Amsterdam. Maandag 10 juni aanstaande spreken de politici in de Tweede Kamer de hele dag over de plannen van het kabinet Rutte II voor de zorg. Zij moeten dan kleur bekennen: Kiezen ze voor goede zorg of massaontslag?

De gemeenten (ook Wijk bij Duurstede) leveren nu de huishoudelijke zorg en krijgen daarvoor een bijdrage van het rijk. Als de bezuinigingen doorgaan, zou dat betekenen dat 200 van de 500 Wijkse gezinnen die nu huishoudelijke zorg hebben straks geen hulp meer kunnen krijgen. Daarnaast dreigt voor tientallen medewerkers ontslag.
Bovendien is het goed om te weten dat het vooral om (alleenstaande) ouderen gaat die deze hulp ontvangen en bovendien heeft het merendeel van de hulpvragers een minimuminkomen. Is het inkomen hoger, dan betaalt men een eigen bijdrage.

Het kan anders

Bezuinigen in de zorg kan prima, maar dan op andere plaatsen! Zorgverzekeraars maakten afgelopen jaar 1,4 miljard euro winst. De eigen vermogens van zorginstellingen waren nooit zo hoog (3,3 miljard euro alleen al van thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties). Daarom zeggen wij: Pak de bureaucratie aan, net als de verspilling en de topsalarissen en stop met de marktwerking. Dit levert miljarden op.

U bent hier