h

SP en PCG gaan voor stadsbouwmeester

13 mei 2013

SP en PCG gaan voor stadsbouwmeester

WIJK BIJ DUURSTEDE - Bij grote en kleine verbouwingen zorgt de welstandscommissie nog wel eens voor klachten en frustratie bij de indieners van de plannen. “Dat ligt niet zo zeer aan de commissie, maar aan de werkwijze. Vandaar dat wij willen kijken of we dit niet kunnen wijzigen naar bijvoorbeeld een stadsbouwmeester”, legt Jan Oechies uit. De SP-er heeft samen met Hans Marchal van de PCG een agenderingsvoorstel ingediend om het welstandsbeleid te bespreken.

Momenteel beoordeelt de welstandscommissie of bouw- en verbouwplannen passen binnen de criteria die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Volgens Oechies krijgen hij en zijn collega regelmatig klachten over de adviezen. “De meeste mensen vinden een welstandscommissie belangrijk. Zo voorkom je Belgische toestanden. Het probleem zit hem dus meer in de werkwijze. In de commissie zitten drie deskundigen die te weinig met Wijk van doen hebben. Er is sprake van arbitrage", aldus Oechies.

In het agenderingsvoorstel doet hij de raad en het college het voorstel om een stadsbouwmeester aan te stellen die op basis van een dialoog met ontwerper en aanvrager naar de plannen kijkt. “Deze doet op zich hetzelfde als een Welstandscommissie. Hij toetst bouwplannen kritisch, aan de vooraf ingestelde regels. Het is dus niet zo dat elk plan direct goed is. Maar het voordeel is dat je hiervoor mensen in kan huren die bijvoorbeeld elke week een spreekuur hebben en waar mensen dus ongevraagd langs kunnen komen om te overleggen over hun plannen en voor advies.”

U bent hier