h

Nieuw stimuleringsfonds voor CPO-groepen

22 april 2013

Nieuw stimuleringsfonds voor CPO-groepen

Wijk bij Duurstede - Het college van burgemeester en wethouders in Wijk bij Duurstede wil samen met de provincie en de Rabobank een fonds oprichten om het bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) te stimuleren. “Er is veel belangstelling om een woning te ontwikkelen in CPO-verband. De provinciale subsidie om dat mogelijk te maken is onlangs stopgezet. Met dit fonds krijgen nieuwe initiatieven een kans en het draagt bij aan het vlot trekken van de woningbouw,” laat SP-wethouder Jan Burger weten.

Bij CPO richt een groep mensen met de wens een nieuwe woning te realiseren een kopersvereniging op. De vereniging huurt deskundigheid in voor het ontwerpen van de woningen, de aanvraag van de omgevingsvergunning, het maken van het bestek tot en met de aanbesteding en de begeleiding bij de bouw. “Omdat banken pas een individuele lening verstrekken als vergunningen zijn verleend en de aannemingsovereenkomst is ondertekend, dient dat traject voorgefinancierd te worden. Juist die financiering, die tot 10.000 euro per koper kan bedragen, is een rem op projecten. Aan de andere kant weten we dat er veel belangstelling is voor bouwen in CPO-verband,” legt Jan Burger uit.

Dat laatste blijkt uit de cijfers. De nieuwe woningen van de eerste CPO-groep in Langbroek (Oranjehof) zijn inmiddels gereed en in Cothen (De Kamp) en Langbroek zijn inmiddels twee andere groepen aan het bouwen. “Het mooie is dat het financieel loont als mensen bereid zijn om samen tijd en energie te stoppen in het bouwen van een woning. Het voordeel bedraagt al snel 10% ten opzichte van een regulier huis en je hebt natuurlijk maximaal invloed op de vormgeving van de woning,” aldus de wethouder. Hij wijst er op dat niet alleen starters tot de doelgroep behoren: “Een CPO-project kan ook interessant zijn voor bijvoorbeeld senioren of andere groepen. Zolang mensen zich maar aan elkaar willen verbinden.”

De gemeentelijke bijdrage is 40.000 euro. De provincie en de Rabobank leggen eenzelfde bedrag in. Daarmee bedraagt het fonds 120.000 euro. Dat is genoeg om 24 CPO-leden van een lening van 5.000 euro te voorzien. De looptijd van een voorbereidingstraject is gemiddeld één tot anderhalf jaar. Daarna wordt de eigen hypotheek (die overigens bij alle banken kan worden afgesloten) verstrekt en de plankostenlening terugbetaald. Het gaat dus om een fonds dat zichzelf in stand houdt. Over een periode van enkele jaren zullen daarom tientallen CPO-leden geholpen kunnen worden.

Met het mede vormgeven en het opstellen van de overeenkomst is Wijk bij Duurstede een voorbeeld voor andere gemeenten in de provincie.

U bent hier