h

Wethouder wil dat zorgorganisaties eigenbelang loslaten

13 maart 2013

Wethouder wil dat zorgorganisaties eigenbelang loslaten

Wijk bij Duurstede - Wethouder Jan Burger wil dat zorginstellingen met elkaar in overleg gaan om lokaal en regionaal te komen tot afstemming van het zorgaanbod. “Abrona heeft vanwege strengere indicaties en bezuinigingen besloten om de helft van alle logeervoorzieningen te sluiten. Andere zorgorganisaties kampen met dezelfde problematiek. Waarom worden in het belang van jongeren met een beperking en hun verzorgers de krachten niet gebundeld? Nu zijn zij de dupe,” aldus de wethouder.

Logeerhuis De Boeg van zorginstelling Abrona sluit met ingang van 1 juli aanstaande haar deuren. Medewerkers en betrokkenen waren daarover aangedaan en hebben de SP om ondersteuning gevraagd. De partij heeft vervolgens vragen gesteld aan het college en haar wethouder verzocht stappen te ondernemen. Op datzelfde moment kreeg ook het gemeentebestuur te horen dat De Boeg dicht ging. “Dat gebeurde heel eenzijdig met een nieuwsbrief en mailbericht. Inmiddels is er een gesprek geweest met Abrona. Ik snap dat het moeilijk is om voorzieningen overeind te houden. Maar dit kan niet,” laat Burger weten.

De wethouder wil met ouders, vrijwilligers en medewerkers om de tafel zitten, om te bezien op welke wijze er alternatieve logeeropvang kan komen. Ook met zorginstellingen wordt een gesprek georganiseerd. “Het rijk heeft meerdere bezuinigingen doorgevoerd. Verzorgers van mensen met een beperking krijgen bijvoorbeeld te horen dat ze voortaan zelf voor vervoerskosten opdraaien. Het gaat soms om honderden euro’s in de maand. Voor veel mensen is dat onbetaalbaar. In het slechtste geval sluit straks iedere instelling haar voorziening,” vat de wethouder het probleem samen.

Hij geeft daarnaast aan welke kant het op moet: “Jarenlang hebben zorgorganisaties in onderlinge concurrentie producten ontwikkeld. Er werd vanuit de markt gedacht en organisaties werden bovendien steeds groter. Door de bezuinigingen en de overdracht straks van taken naar de gemeente, de Wmo, gaat dat veranderen. Er moet worden samengewerkt en gekeken naar de behoefte van de mensen om te komen tot een lokaal en regionaal passend zorgaanbod. Organisaties moeten hun instellingsbelang loslaten!”

De Wijkse SP-afdeling kreeg naar aanleiding van de schriftelijke vragen diverse verontruste telefoontjes binnen. “Van betrokkenen bij De Boeg, maar ook van mensen die bij andere instellingen te maken hebben met bezuinigingen. We proberen waar mogelijk te ondersteunen. Dus als iemand tegen dit soort problemen oploopt, neem dan gerust contact op,” aldus Hans Pouw. Het raadslid is te bereiken via e-mailadres jg.pouw@casema.nl, of telefoonnummer 06-25063687.

U bent hier