h

SP-raadslid Oechies voelt zich niet serieus genomen

17 maart 2013

SP-raadslid Oechies voelt zich niet serieus genomen

WIJK BIJ DUURSTEDE- Gemeenteraadslid Jan Oechies stelde vorige week vragen aan het college over de ontwikkeling van het landgoed Nieuw Domensteyn. “Het gaat om plannen met grote gevolgen voor de omgeving. Die plannen bestaan al geruime tijd en de betrokkenheid van de mensen in de buurt, uit Langbroek en de raad is minimaal geweest. En eigenlijk krijg ik nietszeggende antwoorden,” laat de SP-er weten. Samen met PCG-er Hans Marchal wil hij het project op de raadsagenda zetten.

Uit de antwoorden van wethouder Robbert Peek blijkt dat de eerste plannen voor het landgoed al dateren van 2009. Medio 2012 heeft het college aangegeven in principe medewerking te willen verlenen aan de realisatie van de nieuwe bebouwing in het buitengebied. “En dan krijg ik te horen dat het een mooi plan is en dat natuurontwikkeling mogelijk wordt gemaakt en er zelfs veel verschillende soorten grasland komen. Maar in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat me dat nu niet interesseert”, aldus Oechies.

De SP-er wil vooral weten waarom omwonenden en de gemeenteraad niet bij een dergelijk plan, dat een flinke verandering in de omgeving betekent, betrokken zijn. “Als antwoord op de vraag naar inspraak krijgen we te horen dat dit een verantwoordelijkheid is van de initiatiefnemer. Dat vind ik niet kunnen. We willen toch juist anders besturen?”, vraagt Oechies zich af.

Bewoners rond het perceel van ongeveer 11 hectare worden geconfronteerd met bouwplannen ter grote van 3.600 kubieke meter. Oechies: “Letterlijk staat in het antwoord dat per geval wordt bekeken in welke mate omwonenden betrokken worden. Het is bij dit soort particuliere initiatieven voor een groot deel aan de ontwikkelaar om draagvlak te creëren voor zijn plannen. Nou die heeft de bewoners juist met een kluitje het riet in gestuurd.”

De SP vroeg daarnaast of dit nieuwe landgoed dezelfde rechten krijgt ten aanzien van horeca als de historische landgoederen langs de Langbroekerdijk. “Ook hier krijgen we een ontwijkend antwoord. Dit geldt eveneens voor vragen omtrent de structuurnota buitengebied die afgelopen najaar in de gemeenteraad is besproken en waarbij er met geen woord over Nieuw Domensteyn gerept is. Ik voel mij niet serieus genomen,” concludeert Oechies.
Samen met Hans Marchal, die namens de PCG al vragen had gesteld over de plannen, verzoekt hij de agendacommissie om Nieuw Domensteyn binnenkort als bespreekpunt te noteren voor de gemeenteraad. “Dan kunnen we onderste steen misschien wel boven krijgen.”

U bent hier