h

Boze reacties vanwege sluiting logeerhuis

28 februari 2013

Boze reacties vanwege sluiting logeerhuis

Wijk bij Duurstede - Logeerhuis De Boeg van zorginstelling Abrona sluit met ingang van 1 juli aanstaande haar deuren. Medewerkers en betrokkenen zijn zeer aangedaan en hebben zich gemeld bij de SP om ondersteuning. “Het gaat om een voorziening voor jongeren met een beperking. Zij wonen thuis en voor ouders en verzorgers is zo’n logeerhuis erg belangrijk,” aldus raadslid Hans Pouw.

De Boeg is een logeervoorziening midden in de woonwijk De Horden. In twee huizen naast en aan elkaar, is er door de week buitenschoolse opvang en in het weekend en vakanties logeerplek voor zes kinderen. Het sluiten van de deuren van het logeerhuis heeft te maken met de bezuinigingen en veranderingen in de zorg. Hans Pouw heeft echter grote vraagtekens bij de manier waarop dit gebeurt. “Uit brieven die we ontvangen blijkt dat er een bijeenkomst is geweest waarin werd gevraagd aan ouders om alternatieven te bedenken. Die zijn ook aangedragen. Maar de ouders werden vervolgens door Abrona na een aantal weken gewoon voor een voldongen feit geplaatst. Namelijk sluiting. In de mail die de ouders hierover kregen werd ook gemeld dat logeerhuizen in Zeist en IJsselstein dichtgaan. We hebben daarnaast begrepen dat een vergelijkbare voorziening in Langbroek sluit.”

De SP heeft vragen gesteld aan het college en wil dat de gemeente met andere zorgorganisaties kijkt naar oplossingen. “Mogelijk dat zij bereid zijn om wel echt mee te denken over alternatieven. Er zijn grote veranderingen op komst in de zorg. De gemeente vervult daarbij een sleutelrol. We willen dat de zorg zoveel mogelijk thuis gaat plaatsvinden met steun van de directe omgeving. Dan zijn voorzieningen als een logeerhuis van groot belang. Dat blijkt ook uit de reacties van betrokkenen. Voor hen was het bovendien een heel veilige en goede voorziening. Daarom is dit zo pijnlijk,” legt Pouw uit.

De Partij overlegt komende week met brievenschrijvers en anderen die een noodkreet hebben laten horen. Voor meer informatie, maar ook ideeën kan men contact opnemen via de mail: jg.pouw@casema of telefonisch: 06-25063687.

U bent hier