h

“Plannen regering betekenen einde huishoudelijke zorg”

17 januari 2013

“Plannen regering betekenen einde huishoudelijke zorg”

Wijk bij Duurstede - Als de plannen van de regering doorgaan krijgen over twee jaar 400 mensen in de gemeente Wijk bij Duurstede geen hulp in de huishouding meer en verliezen 90 verzorgers hun baan. Bovendien komen mantelzorgers onder druk te staan, verliezen mensen hun zelfstandigheid en dreigt opname in veel duurdere instellingen voor verzorging en verpleging. Dat blijkt uit onderzoek van de SP-afdeling Wijk bij Duurstede.

“Wij maken ons grote zorgen om de door het kabinet Rutte II aangekondigde bezuinigingen van maar liefst 75% op de huishoudelijke zorg. Het gaat in Wijk bij Duurstede om een te besparen bedrag van ruim 800.000 euro per jaar,” laat SP-raadslid en fysiotherapeut Jan Oechies weten. Hij heeft met partijgenoten de cijfers van het Wmo-loket, het CAK en de lokale zorgorganisaties op een rijtje gezet.

Wijk bij Duurstede wordt geprezen om haar Wmo-beleid. Bovendien wordt er zeer kostenefficiënt gewerkt. Maar hier dreigt volgens Oechies de nieuwe regering met één pennenstreek een einde aan te maken.
“Men wil dat familie en bekenden, de zogenoemde mantelzorgers de huishoudelijke zorg gaan regelen. Maar mantelzorgers verlenen al veel zorg. Ervaring heeft bovendien geleerd dat huishoudelijke zorg meer voor cliënten betekent dan poetsen alleen,” vertelt Jan Oechies. Hij legt uit dat het de signalerende functie betreft. “Huishoudelijk medewerkers zien hoe een ziekte zich ontwikkeld, stimuleren om de huisarts te raadplegen en zijn belangrijk voor de thuisverpleging. Zij zorgen naast de hulp die door de kinderen of de partner wordt gegeven voor het vaste ritme in het huishouden.”

Het kabinet Rutte II wil dat alleen nog mensen een beroep doen op huishoudelijke zorg als ze het echt nodig hebben en het niet kunnen betalen. Volgens Oechies blijkt maar weer eens dat men in Den Haag nauwelijks weet wat de praktijk van alledag is. Het zijn namelijk vooral ouderen boven de 70 jaar met alleen een AOW en alleenwonenden die hulp krijgen.

“Onze zorgen zijn groot. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met mensen met beginnende dementie. Zullen zij niet sneller moeten worden opgenomen in een zorg- of verpleegcentrum? En staan hier straks 90 van de huidige 135 zorgverleners op straat? Kortom deze maatregelen moeten van de baan!”

Op vrijdagavond 25 januari aanstaande organiseert de SP een informatieve bijeenkomst over de maatregelen in het muziektheater aan de Rijnstraat. De aanvang is om 20.00 uur.

U bent hier