h

Hartveilig Wijk bij Duurstede is een feit

4 januari 2013

Hartveilig Wijk bij Duurstede is een feit


Wijk bij Duurstede - Het nieuwe jaar begint met een heuglijk bericht. De ambulancedienst RAVU heeft namelijk besloten om nog deze maand Wijk bij Duurstede met het project AED HartstikkeNodig aan te sluiten op de alarmcentrale. Daarmee wordt een initiatiefvoorstel van voormalig SP-raadslid Henriëtte Sanders, waarbij de gemeente zich verbond aan het AED-initiatief, beloond. “We zijn de eerste gemeente in de provincie. Het is een uniek project waar veel werk verzet is door alle betrokkenen,“ aldus wethouder Jan Burger.

Volgens de wethouder is het een voorbeeld van co-creatie, waarbij de gemeente een initiatief uit de bevolking steunt en het project samen met andere organisaties vorm krijgt. “Het klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het niet. Er moeten kasten worden geplaatst, vrijwilligers gezocht en opgeleid, de RAVU moet toestemming geven en een deugdelijk meldsysteem worden uitgerold. Er is nu een landelijke en eenduidige organisatievorm voor de alarmering bij hartfalen en we worden als eerste in de provincie Utrecht aangesloten. En als het hier werkt, volgen straks veel meer gemeenten.

Jan Oechies, voorzitter van AED HartstikkeNodig legt uit hoe het werkt: “Bij een melding van een reanimatie stuurt de 112 alarmcentrale de ambulance richting Wijk bij Duurstede. Tegelijkertijd ontvangen vrijwilligers die in de omgeving wonen of werken een SMS met de locatie van de reanimatie. Andere vrijwilligers krijgen de opdracht om een AED (automatische externe defibrillator) te halen. Doel van de inzet is dat de eerste zes minuten op deskundige wijze kan worden ingegrepen met hartmassage en de elektrische schok van de AED".

Op donderdag 10 januari aanstaande worden vanaf 19.30 uur vrijwilligers in de raadszaal van het gemeentehuis in Wijk bij Duurstede geïnstrueerd. Natuurlijk is iedereen die meer wil weten over dit project van harte welkom. “Maar ook als u overweegt om vrijwilliger te worden en een gratis opleiding voor reanimatie te volgen bent u welkom. Momenteel hebben wij circa 200 opgeleide mensen en staan er elf kasten met AED's opgesteld in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Wij willen overigens nog kasten plaatsten aan de buitenzijde van de Geer (aan de Geerweg) en in de Noorderwaard op de Nachtgaal of Stroband,” laat Oechies nog weten.

Hebt u plek aan de gevel, dan kunt u zich melden bij Wil van Dam, secretaris van AED HartstikkeNodig, tel. 576072 of via de mail: wilvandam65@kpnmail.nl.

U bent hier