h

Huurdersvereniging maakt zich grote zorgen

18 december 2012

Huurdersvereniging maakt zich grote zorgen

Wijk bij Duurstede - Huurdersbelangenvereniging Krommerijn (HBV) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord. VVD en PvdA hebben besloten miljarden te bezuinigen in de huursector. “De zwaarste maatregel is volgens de invoering van de huurbelasting voor corporaties in 2013. Daardoor zien veel corporaties zich genoodzaakt de huren te verhogen. Ook blijft onvoldoende geld over voor nieuwbouw en onderhoud,” aldus de belangenvereniging.

“De gevolgen van het beleid van het nieuwe kabinet zijn hogere huren en minimale investeringen van hun corporatie in het onderhoud van de woningen. Nieuwbouwprojecten dreigen stopgezet of uitgesteld te worden, waardoor het woningtekort oploopt en er geen passende woningen voor bijvoorbeeld ouderen en starters bijkomen. Dat dreigt ook in Wijk bij Duurstede,” aldus laat de Huurdersbelangenvereniging Krommerijn (HBV) weten.

De noodkreet van huurders wordt gesteund door de Woonbond. De bond is een petitie gestart tegen de huurmaatregelen. Zij roept politiek Den Haag op om de huren betaalbaar te houden en de woningmarkt uit het slop te trekken. De huurdersbelangenvereniging doet een dringend beroep op iedereen om de petitie te tekenen op huuralarm.petities.nl

De HBV heeft de gemeente en Volksbelang eveneens om een reactie gevraagd. Jan Burger (SP-wethouder Wonen in Wijk bij Duurstede): “De woningmarkt heeft het zwaar te verduren. De bouwproductie wordt op dit moment vooral gedragen door woningcorporaties. Het regeerakkoord betekent weer minder of uitstellen van de bouw van nieuwe woningen, minder investeringen in de wijken en meer faillissementen in de bouwsector. Dat is precies wat we niet moeten hebben. Voor huurders zelf zijn de gevolgen ook groot. De prijzen gaan omhoog en de wachttijden lopen op. En die zijn hier in de regio al zo’n acht jaar. Het is een goede zaak dat de huurdersbelangenvereniging en de huurders van zich laten horen.”

Ook Gerrit Nellestein (directeur Volksbelang) reageert zeer betrokken op het onderwerp. “Volksbelang is én blijft van mening dat de huurprijs van een woning kostendekkend moet zijn. Als die huurprijs voor een huurder te hoog is in verhouding tot het inkomen, terwijl de woning wel voor hem geschikt is, moet de overheid hem ondersteunen met een huur- of woonlastentoeslag. De regering dwingt ons nu te gaan meebetalen aan de huurtoeslag. Daarmee stijgen de kosten per woning. Dat geld moeten wij door extra huurverhogingen bij de beter verdienende huurders weghalen en als huurbelasting aan Den Haag betalen. Dit is nivellering onder huurders, terwijl mensen met een eigen huis vrijwel buiten schot blijven. Dat vinden wij onrechtvaardig naar onze huurders toe.”

U bent hier