h

Problemen op zorgboerderij De Bossewaard nog niet voorbij

24 november 2012

Problemen op zorgboerderij De Bossewaard nog niet voorbij

COTHEN - Medewerkers, cliënten, ouders en verzorgers van De Bossewaard vinden dat de ontwikkelingen op zorgboerderij met de trein der traagheid gaan. De Wijkse SP maakt zich grote zorgen over de toekomst van de zorgvoorziening en adviseert de gemeente om te bezien of de zorgboerderij niet kan worden verzelfstandigd of worden overgenomen door een andere zorginstelling. “We vinden echt dat het hier om mismanagement gaat”, meent fractielid Hans Pouw.

Bossewaard Cothen

Het gaat al langere tijd niet goed op De Bossewaard, die valt onder zorginstelling Abrona. Afgelopen zomer kwamen die problemen naar buiten. Medewerkers, ouders en verzorgers van cliënten klaagden over gebrek aan communicatie van de zijde van het management en de onduidelijkheid over de toekomst omdat voorzieningen geschrapt werden. ”Zo verdwenen er kampeerplekken, de moestuin, de winkel, de veestapel en andere zaken die belangrijk zijn als dagbesteding voor de bewoners”, laat Pouw weten.

De SP opende deze zomer een meldpunt, waarop tientallen reacties binnenkwamen. Op basis daarvan schreef de partij een rapport met bevindingen en deed aanbevelingen richting Abrona. Pouw: “Wij adviseerden om de mensen van de werkvloer serieus te nemen en uit te gaan van de kracht van deze kleinschalige zorgvoorziening. Ook was er een ingewikkelde managementstructuur. Wij wilden dat het arbeidsprobleem met de bedrijfsleider zou worden opgelost. Die werd volgens veel betrokkenen als kop van jut gebruikt.”

Nu, enkele maanden later, blijken de problemen tergend traag of gewoon niet te zijn opgepakt. De SP heeft de afgelopen twee weken een ronde gemaakt langs verschillende betrokkenen. “Er is een onafhankelijke tijdelijke manager aangesteld om de rust terug te laten keren. Dat is positief. Maar van echte veranderingen merken veel betrokkenen nog weinig tot niets. Het duurde alleen al vijf weken voordat wij een nietszeggende brief kregen als antwoord op ons rapport.”

De socialisten kregen te horen dat een cliënt inmiddels verhuisd is, meerdere medewerkers ander werk zoeken en het vertrouwen in het management is bij sommige ouders nog steeds erg klein. “En tot slot horen we dat Abrona nog steeds van de bedrijfsleider af wil en dat die zaak voor de rechter komt. Intussen komen er geen nieuwe cliënten, zijn er nog geen concrete stappen gezet voor nieuwe voorzieningen en lopen de financiële tekorten op”, aldus Pouw.

De SP vraagt zich inmiddels hardop af of er geen sprake is van mismanagement. Zij maakt zich zorgen over het voortbestaan van de zorgboerderij en adviseert Abrona, de gemeente en andere betrokken partijen om na te gaan of er geen oplossingen zijn zoals verzelfstandiging of overname door een andere zorgorganisatie. “Het moet nu echt anders, want het gaat wel om een kwetsbare groep. Het wordt tijd dat de managers dat eens inzien”, eindigt het raadslid.

U bent hier