h

Harde conclusies in rapport over Abrona en Bossewaard

4 september 2012

Harde conclusies in rapport over Abrona en Bossewaard

Cothen/Wijk bij Duurstede - “Gevoelens van onveiligheid bij medewerkers en cliënten, geen goede communicatie, teveel managementlagen, onvoldoende luisteren naar de werkvloer, geen oog voor de kracht van een kleinschalige zorgvoorziening en het ontbreken van draagvlak en tegenstrijdige besluiten bij de toekomstvisie.” Dat zijn de harde conclusies die de SP in een ‘rapport van bevindingen’ trekt over problemen die spelen bij zorgboerderij De Bossewaard in Cothen. Het rapport is met een aantal aanbevelingen overhandigd aan zorginstelling Abrona.

Ruim drie weken geleden werd door de SP-afdeling Wijk bij Duurstede een meldpunt gestart omdat zij signalen had ontvangen over ernstige problemen die op de zorgboerderij zouden spelen. Bij het meldpunt konden mensen terecht met hun verhaal, klachten, of vragen over De Bossewaard. In totaal kwamen er 44 reacties binnen. Van medewerkers en oud-medewerkers, vrijwilligers, cliënten, ouders en verzorgers, maar ook van hulpverleners van buiten Abrona en omwonenden. Daarnaast ontving de SP veel verslagen van bijeenkomsten en beleidsstukken. “Samen met enkele partijgenoten heb ik alles gelezen. Eerlijk gezegd ben ik daar erg van geschrokken. Hoe de zorgboerderij de afgelopen twee jaren achteruit is gegaan en vooral hoe op managementniveau met betrokkenen wordt omgegaan. Dat heeft heel veel boosheid en onbegrip veroorzaakt. Maar ook mensen die zijn afgehaakt, bijvoorbeeld als vrijwilliger of medewerker”, laat raadslid Hans Pouw weten.

De Bossewaard stond jarenlang bekend als kleinschalige zorgvoorziening met een uitgebreid activiteitenpakket. Daar is de afgelopen twee jaren weinig van overgebleven. De veestapel is afgebouwd, de moestuin en bloementuin sterk ingekrompen, de winkel gesloten, de camping wordt alleen nog maar gebruikt door vaste gasten, de hoveniersgroep werd beperkt evenals het Solexbedrijf.

“Daarmee is de kwaliteit van de dagbesteding fors achteruit gegaan. Wat vooral opvalt is dat er door het management niets is gedaan met signalen die daarover zijn gegeven. De communicatie deugde in z’n algemeenheid niet, net als de aansturing”, geeft Pouw aan. In het rapport van de SP staat te lezen dat er twee jaar geleden een ingewikkelde structuur is gekomen voor De Bossewaard. “Het is een kleine voorziening waar mensen met een beperking wonen en werken en nog een aantal mensen van buiten aan dagbesteding meedoen. Dat is gesplitst in een team wonen en een team zorg. Beide teams hebben medewerkers, teamleiders, coördinatoren, managers en directieleden. Daar omheen lopen nog adviseurs rond op het gebied van zorgverlening, personeelsbeleid, communicatie en nog veel meer. Dat werkt niet”, aldus het raadslid.

In het rapport van bevindingen staat te lezen dat het pas echt fout gaat als de bedrijfsleider en oorspronkelijke initiatiefnemer van De Bossewaard op non-actief wordt gezet. Volgens veel mensen die reageerden is hij gebruikt als ‘kop van jut’. “Zonder dat we beide partijen daarover horen, kun je dat niet met zekerheid zeggen. Maar wij hebben nergens feiten aangetroffen die wijzen op niet goed functioneren. Gezien de andere problemen die wij tegengekomen adviseren we Abrona daarom om te investeren in bemiddeling om deze personeelskwestie op te lossen”, vertelt Pouw.

Het rapport eindigt met meer aanbevelingen. Bijvoorbeeld om zo spoedig mogelijk te zorgen voor een veilige en rustige werkomgeving. En daarnaast signalen van de werkvloer serieus te nemen, eerlijk en open te communiceren, een nieuw en financieel haalbaar bedrijfsplan te maken dat echt wordt gedragen door alle betrokkenen, te kiezen voor aansturing van De Bossewaard door één persoon en te investeren in dagbesteding, de camping en boerderijactiviteiten. De SP wijst Abrona tenslotte op de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van zorg en uitkeringen. Volgens de partij moet de zorginstelling duidelijk maken op welke doelgroepen zij zich in de toekomst gaat richten. Ook daarover dient zij zich met alle betrokkenen serieus te beraden.

U bent hier