h

SP adviseert aanstelling vertrouwenspersoon

12 augustus 2012

SP adviseert aanstelling vertrouwenspersoon

Cothen - De SP in de gemeente Wijk bij Duurstede adviseert zorginstelling Abrona om op korte termijn een vertrouwenspersoon aan te stellen op zorgboerderij De Bossewaard in Cothen. De partij doet dat vooruitlopend op haar rapport om zo snel mogelijk de gevoelens van onveiligheid bij cliënten en medewerkers weg te nemen. “Hier ligt de eerste prioriteit bij het oplossen van de gerezen problemen”, laat SP-raadslid Hans Pouw weten.

De SP is twee weken geleden een meldpunt gestart vanwege klachten over de werk- en woonomstandigheden op de zorgboerderij De Bossewaard. Bij het meldpunt zijn inmiddels veel reacties binnengekomen. Hans Pouw verwacht dat de verwerking van alle gegevens twee tot drie weken in beslag zal nemen: “Bovendien hebben mensen aangekondigd dat ze na hun vakantie nog contact opnemen. Daar willen we ze ook de gelegenheid voor geven.”

Na het lezen van een flink aantal reacties komt de partij wel tot de conclusie dat er tussen het management aan de ene kant en aan de andere kant medewerkers, cliënten en hun ouders er forse problemen zijn. Wat betreft het arbeidsconflict tussen management en de huidige bedrijfsleider merkt de partij op: “Voor zover wij kunnen beoordelen is over mogelijk niet goed functioneren niets terug te vinden in functioneringsverslagen, of een formeel afgehandeld traject. Daar komt bij: uit de reacties van veel mensen komt veelal naar voren dat er juist een groot respect is voor de wijze waarop de bedrijfsleider altijd heeft gefunctioneerd.

De SP maakt zich voor de korte termijn zorgen over de veilige en gezonde woon- en leefomstandigheden. De partij wijst er op dat Abrona volgens de wetgeving op het gebied van gezondheidszorg hierop dient toe te zien. En dat hetzelfde geldt bij de arbeidswetgeving voor de werkomstandigheden. Zo’n twintig personen maken bij de partij in hun verhaal melding van sterke gevoelens van onveiligheid. Cliënten zijn aangedaan, ouders maar ook hulpverleners maken zich ongerust en meerdere medewerkers zijn ziek thuis.

“Wij denken daarom dat het verstandig is om snel een onafhankelijk persoon te benoemen die vertrouwen heeft bij cliënten, ouders en personeel en tijdelijk de dagelijkse gang van zaken regelt. Die persoon kan een luisterend oor bieden en medewerkers de draad weer laten oppakken. Niet alleen zorgt de inzet van veel flexmedewerkers er voor dat cliënten zich erg onzeker voelen, het kost ook veel geld”, vertelt Hans Pouw.

De partij adviseert om tegelijkertijd de regiomanager en de ketencoördinator zich in deze periode juist even niet met De Bossewaard te laten bemoeien. “Dat geeft voor nu rust voor alle betrokkenen”, aldus Pouw.

U bent hier