h

Onverwacht einde aan windmolendiscussie

20 juni 2012

Onverwacht einde aan windmolendiscussie

Wijk bij Duurstede - “Het is heel simpel. We hebben als gemeenteraad duidelijk afgesproken hoe we de discussie over windmolens gaan voeren. Als die spelregels dan zomaar overboord worden gegooid, dan is dat zeer ernstig. Dan kan een raad geen fatsoenlijk debat voeren. De indieners nemen zo de inbreng van instellingen en inwoners die betrokken zijn bij dit onderwerp niet serieus. Dat is onfatsoenlijk en ondemocratisch”, vertelt een boze SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer na afloop van de Wijkse raadsvergadering. Samen met D66 en GroenLinks liep zijn partij weg bij het debat de behandeling van een motie tegen windmolens.

Binnen zijn fractie woedde de discussie over windmolens nog volop. “We zijn nog niet definitief voor of tegen. Er ligt nu een rapport van het college waarin die dubbelheid ook terugkomt. Er staat in dat we nooit aan onze gemeentelijke afspraken kunnen voldoen om de gemeente klimaatneutraal te maken als we geen windmolens neerzetten, maar ook dat het draagvlak laag is. Tevens blijkt dat nog het een en ander uitgezocht moet worden. We hebben als gemeenteraad afgesproken dat we daar de tijd voor nemen.”

De PCG, BBNu, VVD, PvdA dienden op dezelfde avond dat de gegevens van een draagvlakonderzoek werden gepresenteerd al een motie in tegen de plaatsing van windmolens. Dat stootte de SP tegen het zere been. De socialisten schreven bij de aankondiging van de motie, dus enkele dagen geleden, hier al een open brief over. “Een hele lijst aan belangengroeperingen had zich ingeschreven om in te spreken. Die hebben dat allemaal voor niets gedaan. Ook lagen er veel vragen. Over het verkrijgen van aandelen of goedkope stroom voor alle inwoners, hoe de Wijkse samenleving wel kan profiteren, over het tegengaan van overlast en vergoeden van mogelijke schade. Wij hebben daar als partij zelf eveneens afspraken met derden over gemaakt”, verwoordt Brouwer.

Volgens het door de raad geplande tijdspad had er in september een debat moeten worden gevoerd op basis van alle beschikbare gegevens. Dat liep dus anders. Op de avond van de presentatie van de eerste rapporten trokken PCG. BBNu, VVD en PvdA met steun van het CDA de stekker uit de windmolendiscussie. De SP-raadsleden kondigden aan niet bij de behandeling aanwezig te zijn. “We zitten hier gewoon voor Jan met de korte achternaam en datzelfde geldt voor de genodigden. Wij vinden dat een afspraak een afspraak is en als je de procedure wilt veranderen, dat je daar eerst over praat met elkaar”, aldus Brouwer.

De raadsleden van GroenLinks en D66 deden hetzelfde. Ook zij vertrokken demonstratief uit de raadszaal. “Nu bestaat de kans dat de provincie straks tegen Houten zegt, zet ze maar neer langs het Amsterdams-Rijnkanaal. Dan hebben we wel de lasten, maar niet de lusten. De landelijke overheid kan ook van bovenaf molens neerzetten. Jammer dat we dat soort dingen helemaal niet meer uit kunnen zoeken en kunnen beslissen op basis van alle cijfers en feiten. Dom, dom, dom”, eindigt Brouwer.

U bent hier