h

SP wil van de spuitzones af

13 mei 2012

SP wil van de spuitzones af

WIJK BIJ DUURSTEDE – De laatste jaren zijn er meerdere conflicten geweest over de afstand van bebouwing tot fruitboomgaarden, de zogenoemde spuitzones. In het huidig beleid worden maten van 30 en 50 meter gehanteerd, waarbij ook weer uitzonderingen tellen voor bedrijven van telers zelf. “Wij zijn er voor de behandeling van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied maar eens ingedoken. En dan blijkt dat we deze zones fors kunnen verkleinen tot een afstand tussen de nul en tien meter. Daar gaan wij dan ook voor”, meldt Jan Oechies die namens de SP dat idee zal inbrengen bij de behandeling van de Nota Buitengebied.

Om de veiligheid van bewoners in het mooie fruitgebied langs de Kromme Rijn goed te bewaken heeft de gemeente enkele jaren geleden regels gemaakt voor het wonen rondom boomgaarden. “Hiermee heeft de lokale overheid geprobeerd de inwoners te beschermen voor de pesticiden die fruittelers gebruikten. Maar dan is het vreemd dat er voor iedereen verschillende regels telden. Vandaar dat wij hier eens extra ingedoken zijn”, legt Oechies uit.

In het buitengebied geldt een spuitzone van 30 meter, terwijl dat bij de randen van de gemeente weer 50 meter moet zijn. En hierbij tellen uitzonderingsregels voor agrarische bedrijfswoningen. Omdat deze deel uitmaken van een bedrijf. “Het lijkt wel of de ene inwoner beter tegen pesticide kan dan de andere. Wij hebben gekeken naar de meest veilige afstand voor iedereen.”

De SP-er kwam uit bij de wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en het RIVM terecht. “Uit hun studies blijkt dat spuitzones beperkt kunnen worden. Wij zullen ons in de komende discussie dan ook hard maken daarvoor. Eén van de wetenschappers zei zelfs dat voor mens en dier een bos rode rozen uit een ander land schadelijker kan zijn dan wonen bij een boomgaard. Bij de kweek van deze rozen worden namelijk slecht afbreekbare middelen gebruikt die de gezondheid meer kunnen aantasten dan moderne spuitmethoden. Maar die bloemen staan wel op de tafels. Daar komt bij dat bij bouwplannen grote bedragen aan schadevergoeding moeten worden betaald aan de betreffende fruittelers, omdat een deel van de boomgaard niet gebruikt kan worden. De vraag is dus of dat nog wel terecht is. Met een kleinere spuitzone is de schade bij bouwplannen ook veel minder”, besluit Jan Oechies.

U bent hier