h

SP voor afschaffen gezinstoets in Kromme Rijn en Heuvelrug

2 mei 2012

SP voor afschaffen gezinstoets in Kromme Rijn en Heuvelrug

Wijk bij Duurstede/Zeist – De SP-raadsfracties in De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist willen dat de gezinstoets bij het verkrijgen van een bijstandsuitkering niet meer wordt uitgevoerd. Na het uiteenvallen van het kabinet Rutte is de nieuwe wetgeving rond de bijstand, de WSW en de Wajong controversieel verklaard. “De SP-fracties in de regio willen dat de Regionale Sociale Dienst in Zeist deze verschrikkelijke maatregel schrapt in navolging van de grote steden”, legt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit.

Sinds begin dit jaar is de Wet Werk en Bijstand op initiatief van het kabinet aangepast met een bepaling dat voor het verkrijgen van bijstand het gehele gezinsinkomen in aanmerking wordt genomen. Het gaat hier om de zogenoemde gezinstoets. Voor gezinnen kan dit verstrekkende gevolgen hebben. “Het inkomen van bijvoorbeeld jongeren wordt opgeteld bij het gezinsinkomen. Dan kan het gebeuren dat de uitkering van vader of moeder wordt gekort. Je zou dan bij wijze van spreken bij kinderen om zakgeld moeten vragen. Maar wat zijn dan de gevolgen? De jongeren zullen dan het huis uitgaan, maar waar naartoe? Want woningen en hypotheken krijgen zij ook niet, dankzij andere bezuinigingen”, vertelt Brouwer.

De vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben na de val van het kabinet en het mogelijk controversieel verklaren van de nieuwe wetgeving, besloten de nieuwe regels niet meer uit te voeren. De SP-fracties in de regio ondersteunen dit standpunt. “Sterker nog, wij willen dat ook onze Regionale Sociale Dienst in Zeist deze wetgeving zo spoedig mogelijk naast zich neerlegt. Dat hebben we het bestuur per brief laten weten”, besluit de Wijkse SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

U bent hier