h

Huishoudinkomenstoets per direct opgeschort

6 mei 2012

Huishoudinkomenstoets per direct opgeschort

06-05-2012 • Wijk bij Duurstede/Zeist - De Regionale Sociale Dienst (RSD) in de regio Kromme Rijn/Utrechtse Heuvelrug stopt per direct alle voorbereidingen voor de huishoudinkomenstoets. “Volgens die toets zouden ouders met een inkomen bijvoorbeeld geen kinderen in huis mogen hebben die een uitkering hebben, of andersom. Een verschrikkelijke maatregel. We zijn blij dat het nu voorlopig van de baan is”, vertelt Gert de Heus van de SP-Hulpdienst in Wijk bij Duurstede.

“We zijn hier heel opgelucht over. De SP heeft zich landelijk met hand en tand tegen deze regeling verzet. Het idee dat kinderen verplicht zouden worden om voor hun ouders te zorgen, in plaats van dat ze een eigen toekomst kunnen opbouwen, is gewoon niet goed”, legt De Heus uit.

De huishoudinkomenstoets die het kabinet Rutte wilde invoeren, gaat niet door dankzij het onlangs bereikte akkoord in de Tweede Kamer. Met ingang van 1 juli aanstaande dreigde er een forse korting voor gezinnen met kinderen waar zowel de ouders als de kinderen een inkomen en een (gedeeltelijke) uitkering hadden. Nieuwe aanvragen waar de kwestie mogelijk kan spelen worden door de RSD voorlopig aangehouden in afwachting van richtlijnen vanuit Den Haag. Die worden over enkele weken verwacht. Intussen hebben meerdere gemeenten en sociale diensten deze stap gezet.

De raadsfracties van de SP in Zeist, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede vroegen het bestuur van de Regionale Sociale Dienst deze week in het belang van de cliënten de voorbereidingen op de toets ook in de regio Kromme Rijn/Utrechtse Heuvelrug op te schorten. Daaraan heeft het bestuur dus gehoor gegeven.

U bent hier