h

Verzet tegen plannen kabinet voor huursector

4 maart 2012

Verzet tegen plannen kabinet voor huursector

Wijk bij Duurstede - De beide woningbouwstichtingen in de gemeente Wijk bij Duurstede, de huurdersbelangenvereniging Krommerijn en het College van Burgemeester en Wethouders pleiten bij de Tweede Kamer in Den Haag voor een algehele aanpak van de problemen op de woningmarkt. Zij zijn tegen de plannen van het kabinet Rutte om minstens 75% van de huurwoningen te koop aan te bieden aan huurders. Dat zou op dit moment alleen maar tot meer problemen leiden.
Ondertekening protest

Het kabinet wil met het kooprecht huurders de mogelijkheid geven hun woning te kopen. De woningcorporaties worden dan verplicht om minstens 75% van de huurhuizen te koop aan te bieden. Volgens de bestuurders van woningstichting Volksbelang, woningbouwstichting Cothen, de huurdersbelangenvereniging Kromme Rijn en wethouder Jan Burger veroorzaakt dat extra druk op huurmarkt. En dat, terwijl de problemen op de woningmarkt al enorm zijn. Zij hebben hun bezwaren deze week in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.
“De wachtlijsten voor een huurwoning zijn enorm en stijgen alleen maar. Het aantal huurwoningen dat vrij komt is de laatste jaren sterk afgenomen. Aan de andere kant staan er veel woningen te koop, ook in de goedkopere sector. En dan wil het kabinet Rutte dat corporatiewoningen massaal te koop worden aangeboden. Dat lost geen problemen op, maar verergert die alleen maar”, licht SP-wethouder Jan Burger toe.

Het initiatief om bezwaar te maken tegen de voorstellen vanuit Den Haag komt van de woningcorporaties en haar belangenvereniging Aedes. De beide woningbouwstichtingen in Wijk bij Duurstede verwachten dat door de nu voorgestelde maatregel mensen met de laagste inkomens de dupe zullen worden, omdat er nog minder huurwoningen vrij zullen komen. Bovendien lost het niets op aan de zogenoemde ‘scheefheid’: huurders in een sociale woning waarvan het inkomen inmiddels is gestegen en die dus best wat meer zouden kunnen verwonen. Daarvoor is het nodig dat er totale aanpak komt van de problemen op de woningmarkt, zowel in de huursector als de koopsector.

“Er is geen totaalvisie op de toekomst van de woningmarkt in ons land. Het rijksbeleid gaat vooral uit van het krimpen van de huursector. Maar dat maakt de problemen op dit moment alleen maar erger. Woningcorporaties hebben juist steun nodig. Zij houden de woningbouw en de bouwsector overeind. Maar met allemaal heffingen en dit soort maatregelen wordt het alleen maar moeilijker”, maakt de Wijkse wethouder voor Volkshuisvesting duidelijk.

U bent hier