h

Oude Haven in veiliger haven

13 maart 2012

Oude Haven in veiliger haven

WIJK BIJ DUURSTEDE - De plannen voor de nieuwbouwlocatie De Oude Haven hebben de laatste weken heel wat stof doen opwaaien. De omwonenden en actiegroep Schil met Pit klaagden dat het bestemmingplan een complex van achttien meter hoog mogelijk zou maken. De projectontwikkelaar was bang voor vertraging en onhaalbare eisen. En de gemeenteraad morde, omdat er te weinig draagvlak voor de plannen was. “De hoogste tijd dus om iets te ondernemen. Ik heb me aangeboden om te bemiddelen. En zo zijn er de laatste dagen verschillende gesprekken geweest en daar is een compromis van een lager gebouw uitgekomen", legt SP-raadslid Jan Oechies uit.
Oude Haven Wijk bij Duurstede

Jarenlang zat bouwbedrijf Van Zoest aan het Walplantsoen. Met de verhuizing van dit bedrijf kwam de ontwikkeling van het gebied op gang. In 2007 zijn de eerste plannen gemaakt, Nadat het eerste deel van de woningen was gerealiseerd, ging echter de ontwikkelaar failliet. "Daarna is er een Wijkse ondernemer ingedoken, maar de planvorming is tussen het wal en schip gevallen. Hierdoor lag er een bestemmingplan voor een veel te hoog gebouw klaar. Logisch dat daar protest tegen kwam", vertelt Oechies.

Bij twee raadsvergaderingen was de publieke belangstelling groot. De gemeenteraad twijfelde over het voorliggende bestemmingsplan. Uiteindelijk kwam vorige week de vraag bij Oechies of hij niet wilde bemiddelen tussen de partijen. "Tijdens de voorbespreking werd ons duidelijk dat er eigenlijk veel onduidelijkheden waren, en we wilden eerst duidelijkheid scheppen. Ik kreeg vervolgens de suggestie om zelf te bemiddelen. Toen ook de ontwikkelaar wel wilde praten, waren de afspraken snel gemaakt. Na een weekeinde vol overleg zijn de partijen eruit gekomen", aldus het nog maar onlangs benoemde raadslid.

Uiteindelijk biedt het bestemmingsplan nu ruimte voor een gebouw dat flink lager is dan het oorspronkelijk geplande complex. "De architect heeft hard gewerkt om een gebouw te tekenen dat voor iedereen aanvaardbaar was. Door het dak kleiner te maken gaat het hoogste punt naar veertien meter, met als peilpunt aan de achterzijde van het bouwterrein. Aan de voorkant is het nog lager. Dat is het compromis waar alle partijen zich in konden vinden."

Het raadslid is blij dat hij deze rol op zich kon nemen. "We hebben wel even overlegd of het wel verstandig was. Maar we hebben afgesproken dat er geen sprake is van partijpolitiek en omdat iedereen dit wilde, heb ik het gedaan. Door alle betrokkenen is vervolgens water bij de wijn gedaan en ook serieus naar de verschillende mogelijkheden gekeken. Nu ligt er dus een plan met veel meer draagvlak. De raad zal zich er over moeten uitspreken, maar met deze wijzigingsvoorstellen heb ik daar het volste vertrouwen in", besluit Oechies.

U bent hier