h

Hartveilig Wijk bij Duurstede

4 maart 2012

Hartveilig Wijk bij Duurstede

AED kast
Wijk bij Duurstede - “Toen ik zomer 2007 in Monaco was, zag ik overal AED's hangen. Ik dacht dat is iets voor ons en vertelde het verhaal bij het afdelingsbestuur. Wethouder Jan Burger riep: Goed idee man en iedereen was enthousiast. Wil van Dam, Henk Huisman en ik begonnen met plannen maken. Tien AED's in kasten en 200 opgeleide vrijwilligers was ons doel,” begint Jan Oechies, fysiotherapeut en SP-raadslid, te vertellen.

“Wij dachten daar vijf jaren voor nodig te hebben en vonden deskundige mensen die ons adviseerden,” aldus Oechies. De gemeente, RABO- stimuleringfonds, Volksbelang en een aantal inwoners van Wijk bij Duurstede stelden de initiatiefgroep vervolgens in staat om kasten en AED's aan te schaffen en vrijwilligers op te leiden.
“Anton Rekké ontwerpt ieder jaar belangeloos de reanimatiewijzer die huis-aan-huis wordt bezorgd. Daarop staan de namen van vrijwilligers en de locaties van de ruim veertig beschikbare AED's in onze gemeente, waarvan er nu elf dag en nacht beschikbaar zijn,” gaat Jan Oechies verder.

Intussen lijkt het doel van de actie bereikt. Burgemeester Guus Swillens nam namelijk afgelopen zaterdag de elfde kast ceremonieel in gebruik. “Toch zijn wij er nog niet. In april gaan wij op basisschool de Wegwijzer leerlingen van groep acht een reanimatiecursus geven. Een proef. Als dat slaagt, gaan we alle leerlingen in groep acht scholen. Wij hebben een aanvraag gedaan bij het RABO- stimuleringsfonds om een AED-kast te plaatsen op sportpark Langbroek. Met Volksbelang willen wij gaan praten over een kast in de wijk de Geer. En we gaan met de opbrengsten van de eindejaarsloterij een AED aanschaffen voor activiteiten in het buitengebied,” aldus Oechies.

En nu is er dan een zogenoemde reanimatietelefoon. Ook daar geeft Jan graag uitleg over: “Twee maanden geleden zat het bestuur van de opgerichte stichting met leverancier Vivon om tafel. Zij maakten een prachtig gebaar door voor te stellen om alle AED kasten om niet te vervangen door pincode-kasten. Die kan alleen worden geopend met een pincode. Deze code verkrijgen onze vrijwilligers als zij onze reanimatietelefoon bellen. Een telefoon die alle uren van de dag is bemand. En tenslotte worden we in augustus dit jaar, is mij door de RAVU verzekerd, aangesloten op de 112 alarmcentrale. Als eerste gemeente in de provincie Utrecht. Kortom, zo groeide een mooi idee uit tot een prachtige zorgvoorziening.”

U bent hier