h

SP wil meer samenwerking bij plannen windmolens

11 februari 2012

SP wil meer samenwerking bij plannen windmolens

Wijk bij Duurstede/Houten - De SP wil dat de gemeentebesturen van Houten en Wijk bij Duurstede gezamenlijk onderzoeken of en waar windmolens geplaatst kunnen worden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. “Nu zijn er verschillende initiatiefnemers, voor- en tegenstanders en de plannen kunnen elkaar ook nog dwars zitten,” laat het Wijkse raadslid Hans Pouw weten. Volgens hem kunnen er maximaal zo’n 10 tot 12 molens geplaatst worden.

De afgelopen periode hebben de SP-afdelingen Houten en Wijk bij Duurstede zich verdiept in de materie en gesprekken gevoerd met diverse partijen. Het Tweede Kamerlid Paulus Jansen is daarbij eveneens betrokken. De SP is voorstander van het plaatsen van windmolens, maar wil dat molens landschappelijk zo goed mogelijk worden ingepast, de overlast minimaal is, er een regeling is voor schadeloosstelling en draagvlak vanuit de gemeenschap. Ook heeft de partij als wens dat inwoners of gemeenten deel kunnen nemen aan het project als mede-eigenaar.

“Er zijn twee initiatieven voor windmolens bij de Goyerbrug. Blue Bear Energy wil een windpark aan de zuidzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal met drie tot vijf stuks 3MW-turbines. Deze molens liggen op grondgebied van Houten, maar direct bij Wijk. Het is mogelijk om het windpark op grondgebied van Wijk bij Duurstede uit te breiden tot bij de sluis. Dan is er plek voor tien tot twaalf molens,” vertelt Hans Pouw. Overigens levert één 3MW-turbine energie op voor zo’n 2.600 huishoudens.

“Aan de andere kant is Eneco bezig met de ontwikkeling van een windpark tussen de Goyerbrug en het industrieterrein van Wijk bij Duurstede. Maar als de molens van BlueBear gebouwd worden, vangen ze wind af van Eneco-molens en omgekeerd. Er dreigt een conflict. In het gebied wordt al gesproken over wie de lusten en lasten zullen dragen. Dit lijkt ons geen goede zaak,” legt het SP-raadslid uit. Volgens Pouw lijkt de locatie aan de zuidzijde van het kanaal overigens beter. De afstand tot ’t Goy is dan minstens twee kilometer en tot de lintbebouwing van Dwarsdijk ruim een kilometer.

De SP-afdelingen Houten en Wijk bij Duurstede vinden overleg noodzakelijk tussen de initiatiefnemers (Blue Bear en Eneco) en de gemeenten om te komen tot gezamenlijk onderzoek. Bovendien moeten de initiatieven samen met omwonenden en belangenorganisaties worden uitgewerkt en dienen beide gemeenteraden zich uit te spreken over de plannen.

U bent hier