h

SP teleurgesteld in mislukking avondspreekuren

12 januari 2012

SP teleurgesteld in mislukking avondspreekuren

WIJK BIJ DUURSTEDE – “Het blijft raar, dat een avondopenstelling niet gelukt is. Niet alleen wij wilden dat, maar vele anderen met ons”, zucht Hans Pouw nog maar eens na de raadsbijeenkomst waarbij de diverse partijen een toelichting gaven over het niet doorgaan van de avondspreekuren bij de huisartsen. “Wij zullen in de toekomst dus moeten kijken hoe we op een andere manier de zorg dichterbij kunnen brengen”, meent het SP-fractielid.

De SP heeft jarenlang een voortrekkersrol op zich genomen als het gaat om het verbeteren van de zorg in de gemeente. Daarvoor spanden wethouder Jan Burger en de raadsfractie zich maximaal in. Ook met acties buiten de raadszaal. Vaak met prima resultaat. “Zo hebben we een uitstekend Wmo-beleid en een Wmo-loket dat voor veel gemeenten een voorbeeld is. En de huishoudelijk hulp is hier uitstekend geregeld, nadat dat aanvankelijk in zwaar weer verkeerde door de problemen bij Vitras/CMD”, vertelt Hans Pouw.

Voor het versterken van de huisartsenzorg werden rapporten geschreven en handtekeningen verzameld. De proef van een gezamenlijk avondspreekuur bij huisartsen gaat helaas niet door. Er lag geld klaar voor een periode van minimaal twee jaar, met de mogelijkheid van verlenging. “Hierbij kregen de huisartsen naast hun gewone vergoeding voor consulten ook nog eens extra geld voor de avonduren. Toch wilden de huisartsen het niet. Dat is balen”, vindt Pouw.

De SP ziet dat de zorg en de huisartsen landelijk behoorlijk onder druk worden gezet. “De huisartsen zitten wat dat betreft echt in de benarde situatie”, begrijpt Pouw, “Maar dan is het toch juist een geweldig idee als diverse partijen wel mee willen werken aan een verbetering van jouw beroep? Laten we duidelijk zijn: alle politieke partijen waren bij de verkiezingen voor een avondspreekuur, ook al roepen enkele nu wat anders. En een oudere inwoner, mevrouw Smit, haalde destijds enkele duizenden handtekeningen op. Dan is het jammer dat we nu alsnog naar Houten moeten. De geleverde zorg is goed, daar niet van. Maar uiteindelijk ga je toch liever naar de dokter om de hoek? Het blijft heel spijtig dat de huisartsen hier geen werk van wilden maken.”

Die laatste conclusie werd door meer partijen getrokken en ook de ouderenbond ANBO. Vanuit de Wmo-adviesraad werd tenslotte nog aan wethouder Jan Burger gevraagd om nog eens na te denken over het verbeteren van het taxivervoer richting de huisartsenpost in Houten. “Een doekje voor het bloeden”, besluit Hans Pouw.

U bent hier