h

Vraagtekens SP bij afhaken huisartsen voor proef avondspreekuur

5 december 2011

Vraagtekens SP bij afhaken huisartsen voor proef avondspreekuur

WIJK BIJ DUURSTEDE - De Wijkse afdeling van de SP zet zich vanaf haar oprichting in om het niveau van de lokale zorg op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Het realiseren van een huisartsenpost in Doorn of invoering van gezamenlijke avondspreekuren is een belangrijke kwestie voor de partij. “We hebben grote moeite met de manier waarop de huisartsen een proef hiervoor afblazen. We willen serieus bekijken waarom het niet is gelukt en hebben hiervoor een agenderingsverzoek ingediend”, meldt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De SP heeft met diverse acties verbetering van de huisartsenzorg op het politieke agenda proberen te zetten. Eerst door ruim 1700 handtekeningen op te halen. Daarna werkten de Wijkenaren samen met de afdeling op de Utrechtse Heuvelrug een grote enquête uit. “Hiermee hebben we aangetoond dat er veel behoefte is bij de inwoners voor een huisartsenpost dichterbij”, aldus Brouwer.

Vervolgens werd door de gemeenteraden van Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug unaniem uitgesproken om de mogelijkheden van het beter bereikbaar maken van de huisartsenzorg buiten kantooruren te onderzoeken. “Daar stonden dus twee gemeenteraden, met alle politieke partijen achter en niet alleen de SP. Uit het onderzoek bleek dat een post in Doorn alleen kan als er in de hele regio geschoven wordt met posten en dat is op dit moment te ingewikkeld”, vertelt de fractievoorzitter van de SP in Wijk bij Duurstede.

Een belangrijk advies van de onderzoekers was om de mogelijkheid van gezamenlijke avondspreekuren van huisartsen te bekijken. “Onder deze conclusie hebben alle betrokken partijen hun handtekening gezet. De zorgverzekeraars, de huisartsenpostorganisatie Primair en alle zorgaanbieders. Het was dus geen idee van de SP, maar een idee van alle betrokken partijen die mee hebben gedaan bij dat onderzoek.”

Vervolgens zijn twee wethouders en de burgemeesters namens Wijk bij Duurstede en de Utrechtse Heuvelrug naar zorgverzekeraar Agis getogen om geld vrij te maken voor een proefproject. Brouwer las vorige week met verbazing in de krant dat huisartsen dit een boterzachte afspraak noemden. “Ze zetten hiermee de zorgverzekeraar, maar ook het gehele gemeentebestuur in hun hemd. Ik heb overigens zelf nog eens nagegaan wat Agis nu heeft toegezegd en volgens mij zijn de toezeggingen keihard!”

De enige conclusie die Brouwer uit de situatie kan trekken is dat de huisartsen het bij nader inzien toch niet zien zitten. “Zeg dat dan en speel geen spelletjes. Wij willen in ieder geval nog eens goed kijken naar de kwestie. Daar hebben onze inwoners, die overigens via hun zorgpremies ook betalen voor de huisartsenzorg, recht op”, besluit Brouwer. De SP heeft het college en de agendacommissie daarom verzocht om het onderwerp tijdens een openbare raadsvergadering te bespreken.

U bent hier