h

SP vraagt inwoners naar bezuinigingen

3 oktober 2011

SP vraagt inwoners naar bezuinigingen

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de lijst met bezuinigingen bekend gemaakt. De komende weken bepaalt de gemeenteraad wat zij overneemt. De Socialistische Partij vindt het belangrijk om ook aan de inwoners te vragen wat zij vinden. “Vandaar dat we een enquête afnemen en in alle winkelcentra en de kleine kernen met een kraam staan”, vertelt fractievoorzitter Jeroen Brouwer. Aanstaande zaterdag is de partij van 11.00 uur tot 15.00 uur in de Wijkse binnenstad.

Ook gemeenten moeten vanwege de crisis de broekriem flink aanhalen. Volgens Brouwer gaat iedereen dit merken: “Op veel terreinen is gekeken of zaken anders en goedkoper kunnen worden georganiseerd. Gelukkig wordt de zorg ontzien en blijven we toch investeren in veel zaken”.

Het college heeft een lijst verstrekt met een bedrag van twee miljoen aan bezuinigingen. De gemeenteraad zal besluiten welke adviezen zij overneemt en of er nog andere bedragen bijkomen. Brouwer: “Er zit een heldere lijn in de voorstellen. De gemeente laat veel meer taken over aan inwoners en organisaties en snijdt tegelijkertijd flink in eigen vlees. Daarmee kunnen veel voorzieningen overeind blijven.”

De fractievoorzitter zet ook vraagtekens bij diverse besparingen. Zo wordt bezuinigd op jeugdige sporters. “Hoe zal dat uitpakken voor verenigingen met veel jeugdleden? En bezuinigen op speeltuinen kan als er mensen zijn die dit bijvoorbeeld in verenigingsverband over gaan nemen. Maar gaat dat lukken? En hoe gaan we die speeltuinverenigingen ondersteunen?”

Met efficiënter en slimmer werken is volgens de SP-er echter veel gewonnen. “Overbodige bureaucratie wordt aangepakt. Het gaat om behoud van de diensten, waarbij de belangen van instellingen op de tweede plaats komen. En het is natuurlijk prachtig als mensen in buurten en wijken zaken oppakken. Dat vraagt trouwens om een andere houding van de gemeente en ambtenaren. Meer volgend en dienstbaar.”

Belangrijk voor de SP is dat de bevolking een stem krijgt. De komende dagen zullen huis-aan-huis SP-kranten op de deurmatten vallen, waarop mensen kunnen aangeven waarop zij wel of niet willen bezuinigen. Via www.wijkbijduurstede.sp.nl kan daarnaast iedereen een poll invullen of gebruik maken van een reactieformulier.

“En we staan iedere zaterdag op een andere plek om in gesprek te gaan met de mensen. Uiteindelijk zullen wij op donderdag 2 november een grote bijenkomst houden waar we de uitslagen zullen presenteren”, eindigt Brouwer. De partij neemt de reacties van de bevolking mee in haar beschouwingen die op dinsdag 7 november aanstaande in de gemeenteraad worden gehouden.

U bent hier