h

Draagvlak bij plaatsing windmolens is belangrijk

12 oktober 2011

Draagvlak bij plaatsing windmolens is belangrijk

WIJK BIJ DUURSTEDE – SP Lokaal, de maandelijkse bijeenkomstenavond van de socialisten, stond afgelopen vrijdag in het teken van duurzame energie en de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens in Wijk. De zaal in het Feuniksgebouw was met enkele tientallen belangstellenden goed gevuld. “Windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal kunnen zeker een bijdrage leveren aan duurzame energie. Maar de lusten en de lasten moeten goed verdeeld worden en draagvlak bij de bevolking is belangrijk,” concludeerde SP-afdelingsvoorzitter Robbie Dekker.

SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen was door de Wijkse afdeling uitgenodigd om te vertellen over de problemen rond energieverbruik in Nederland en welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Volgens Jansen moet allereerst de energievraag beperkt worden. “Dit kan door huishoudens beter te isoleren, maar vooral door de grote bedrijven, die verantwoordelijk zij voor zo’n 60% van het totale verbruik, efficiënter om te laten met energie. Op dit moment lozen raffinaderijen in de Rotterdamse haven net zoveel warmte als heel Zuid Nederland nodig heeft voor huishoudens,” aldus het Tweede Kamerlid.

Hij wees er op dat we ook heel eenvoudig gebruik kunnen maken van duurzame energie: “In Hagestein staat een waterkrachtcentrale stil, terwijl er voldoende organisaties zijn die de centrale operationeel willen maken. Door getreuzel bij de overheid is dit nog niet gelukt.”

Vervolgens kregen Groenlinks-raadslid Henk Muis en SP-raadslid Hans Pouw de gelegenheid om de lokale standpunten van beide partijen duidelijk te maken. Muis benadrukte de voordelen van duurzame energie en vond dat de gemeente een voorhoederol diende te spelen bij een goed energiebeleid. Pouw benoemde de financiële voordelen voor de gemeenschap. “Door de leges en ozb krijgen we geld binnen en in deze economisch moeilijke tijden kunnen dan voorzieningen als sport, muziek en de bibliotheek bereikbaar houden. Verder kan iedereen profiteren van de rendementen van windmolens als er bijvoorbeeld lokale aandelen uitgegeven worden”, vertelt Pouw.

Kritische vragen kwamen er ook uit de zaal. Zo bestaat er angst voor geluidsoverlast en slagschaduw van de wieken. SP-voorzitter hamerde zodoende dat de discussie zorgvuldig gevoerd wordt. “Voordelen moeten we goed tegen de nadelen laten afwegen. De mening van inwoners en draagvlak is erg belangrijk,” aldus de afdelingsvoorzitter na afloop van de bijeenkomst.

U bent hier