h

Grote zorgen brandweer over schaalvergroting en bezuinigingen

10 juli 2011

Grote zorgen brandweer over schaalvergroting en bezuinigingen


WIJK BIJ DUURSTEDE - De brandweerkorpsen van Cothen/Langbroek en Wijk bij Duurstede maken zich grote zorgen over bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Utrecht, VRU. De SP deed landelijk onderzoek naar de problemen. “In het rapport Brandweer aan het woord, staan de uitkomsten van de 3700 brandweermannen van wie we enquêtes hebben afgenomen. Daarnaast hebben we gekeken wat er lokaal speelt”, vertelt raadslid Gert de Heus, die namens de Wijkse SP-afdeling het rapport aan John Naber van de Wijkse brandweer overhandigde.

Diverse bezuinigingen maken het brandweerwerk niet gemakkelijk. Ook lokaal staan voorzieningen onder druk. ‘We beschikken hier over een goed getraind duikersteam, dat we graag willen behouden. Maar door VRU-bezuinigingen verdwijnt dit misschien naar Utrecht of Amersfoort. Dat is vreemd, want juist dit is een waterrijk gebied. Langs de Rijn en Lek zijn wij nog maar het enige team. Gelukkig knokt burgemeester Swillens keihard voor ons. Maar de zorgen voor het team en de benodigde apparatuur blijven”, legt commandant Naber uit.

Gert de Heus overhandigt brandweerrapport

De toenemende bureaucratie is een doorn in het oog. Daar waar vergoedingen in het verleden zo geregeld waren, duurt het nu een stuk langer. “Voeg daarbij dat het aanstellen van brandweerlieden een langdurig proces is geworden en er nog een hele reeks zorgpunten bijkomt en je weet dat er onvrede heerst, die alleen maar groter wordt. Op dit moment liggen ruim 300 bezwaarschriften van vrijwilligers op antwoord te wachten. Wij zullen bij de VRU om opheldering vragen. Brandweermannen vinden hun vak prachtig, maar zien de veranderingen als gevaarlijk en onnodig”, meent De Heus.

Meer dan 30.000 brandweermensen waken landelijk over onze veiligheid. Uit het SP-onderzoek blijkt dat brandweermensen veel veranderingen zien die het werk onnodig moeilijk maken. Grote redenen voor zorg zijn de gedwongen schaalvergroting (regionalisering) en gedwongen aanwezigheid op de kazernes (kazernering).
Experimenten met het gebruik van kleinere wagens kunnen evenmin rekenen op steun op de werkvloer. Ook het vertrek van vrijwilligers en de sluiting van kazernes zullen volgens brandweermensen leiden tot minder veiligheid voor collega’s en burgers. “Nu rukken we vaak met een wagen uit, terwijl de vrijwilligers in de kazerne bij de tweede wagen wachten of ze mogen uitrukken. Als dat niet het geval is, zijn ze voor niets opgeroepen en krijgen ze daarvoor geen vergoeding meer, omdat de VRU dat zo heeft bepaald. Maar hun werkgever vraagt hen wel verlof op te nemen, dat is niet erg motiverend”, aldus John Naber.

Lokale aandachtspunten zijn volgens SP-raadslid Gert de Heus verder dunnere waterleidingen, de kwaliteit van de bomen langs de Amerongerwetering en het parkeergedrag in de Wijkse binnenstad.

U bent hier