h

Bedrijfsleven moet meer doen voor mensen met arbeidsbeperking

1 juli 2011

Bedrijfsleven moet meer doen voor mensen met arbeidsbeperking

WIJK BIJ DUURSTEDE - De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede heeft unaniem ingestemd met een motie van de Socialistische Partij om er voor te zorgen dat bedrijven meer mensen in dienst nemen met een arbeidsbeperking. Bij grotere aanbestedingen, bijvoorbeeld in de bouw, wordt dat voortaan door de gemeente aan bedrijven opgelegd. SP-raadslid Hans Pouw is zeer verheugd: “Het zijn moeilijke tijden voor Wijkenaren met een arbeidsbeperking. Er wordt fors gekort op uitkeringen en veel minder mensen krijgen een WSW-uitkering. Wij willen dat het bedrijfsleven haar verantwoordelijkheden neemt door deze mensen ook een baan aan te bieden.”

“Met dure woorden spreekt met over ‘social return on investment’. Wat doen bedrijven terug richting maatschappij als de overheid hen werk gunt. Nu weet ik dat verschillende Wijkse bedrijven en instellingen op dit vlak al veel doen, maar we willen dat alle bedrijven die hier voor de gemeente werk verrichten zich aan deze regel gaan houden. Op die manier kunnen we de werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking groter maken,” legt Pouw uit.

De SP verzet zich landelijk en plaatselijk overigens tegen de aangekondigde bezuinigingen, die vanuit Den Haag zijn aangekondigd richting de Sociale Werkvoorziening en andere mensen met een beperking.
Een tweede SP-motie, waarin de gemeente haar onvrede uitsprak over de rijksbezuinigingen en het kabinet opriep om de belastingtarieven voor de hoogste inkomens met 1% te verhogen, haalde het niet. De andere partijen in de gemeenteraad vonden dat teveel ‘bezighouden met landelijke politiek’.

Hans Pouw: “Natuurlijk is het aan de landelijke politiek om daarover te praten. Maar het is wel een feit dat we hier in Wijk bij Duurstede en de andere gemeenten alle ellende van de bezuinigingen over ons heen gestort krijgen en waarom zouden de meest vermogende Nederlanders niet wat meer mogen bijdragen? Nu treffen de bezuinigingen vooral de mensen aan de onderkant van de maatschappij!”

U bent hier