h

Plannen van kabinet voor WSW verworpen

11 juni 2011

Plannen van kabinet voor WSW verworpen

WIJK BIJ DUURSTEDE – Een groot deel van de gemeenten heeft tijdens de vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, tegen de plannen gestemd rond de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. “Het bestuursakkoord tussen rijk en gemeenten is op dit onderdeel verworpen en dat is een prima zaak”, licht SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer als mede-indiener van de motie toe.

De VNG vergaderde afgelopen woensdag in Ulft. Op dinsdagavond nam de Wijkse gemeenteraad nog een motie aan waarbij ook zij verklaarde tegen het akkoord te zijn. Brouwer: “De burgemeester heeft namens onze gemeente gestemd. De opdracht vanuit de gemeenteraad was daarbij duidelijk: laat horen dat wij niets zien in de plannen om fors te bezuinigen op onze inwoners met een arbeidsbeperking.”

In die plannen zou de gemeente verantwoordelijk worden voor het naar werk toeleiden van bijvoorbeeld WSW-ers, Wajongers en anderen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. “Tegelijkertijd wordt er dertig procent gekort op de WSW en is er nauwelijks meer geld voor ondersteuning van mensen met een zware arbeidsbeperking. Ik vind het een grote schande dat op die manier de zwakste mensen in de samenleving voor de kosten van de crisis opdraaien.”

Heel veel gemeenten accepteren de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en andere voorzieningen voor mensen met een arbeidsbeperking niet. Uiteindelijk stemde ruim 85 procent van de gemeenten tegen het onderdeel over werk in het bestuursakkoord, ondanks dreigende taal van minister Donner en premier Rutte voor en tijdens de bijeenkomst. Het VNG-bestuur wil nu over dit onderdeel opnieuw onderhandelen met het kabinet. “Tijdens de bijeenkomst werd ook volop gedemonstreerd door WSW-ers en anderen met een arbeidsbeperking. Het is aan landelijke maar ook lokale politici om het verzet met raad en daad bij te staan”, eindigt Brouwer.

U bent hier