h

SP wil bestuursakkoord de prullenbak in

29 mei 2011

SP wil bestuursakkoord de prullenbak in

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse gemeenten, VNG, sloten onlangs een akkoord, ook wel bestuursakkoord genoemd. Hierin staat decentralisatie centraal. De gemeenten krijgen er meer taken. “Op zicht hoeft dat geen probleem te zijn. Maar er komt direct een bezuiniging overheen. Hierdoor krijgen wij wel te maken met meer problemen, zonder dat we daar geld voor krijgen. En dat is natuurlijk te gek voor woorden”, meent Hans Pouw namens de SP. Samen met GroenLinks, de PvdA en Burger Belangen Nú roepen de socialisten het college op tegen te stemmen.

Het landelijke kabinet van VVD en CDA wil met gedoogsteun van de PVV liefst achttien miljard bezuinigen. “Los van de vraag of dit niet veel te veel is, laat de regering deze last vooral neerkomen op de schouders van de zwakkeren in de maatschappij. Het Bestuursakkoord is daar een voorbeeld van. Het houdt in dat er liefst 3,5 miljard bezuinigd wordt op de mensen met een uitkering, WSW-ers, wajongers en mensen die begeleiding nodig hebben. De banken worden geholpen, maar dat gaat dus ten koste van de onderkant van de samenleving. Dat vinden wij asociaal”, legt Pouw uit.

Onder andere de jeugdzorg en de begeleiding vanuit de regelingen rond de AWBZ komen naar gemeente toe. Pouw;“De SP is niet tegen bezuinigen. Maar nu is het en veel te heftig en moeten de verkeerde schouders de lasten dragen. Gemeenten kunnen deze taken met zo veel minder geld simpelweg nooit op zich nemen. Straks regent het klachten en die komen neer bij de gemeente, terwijl de Haagse politici de handen in onschuld wassen.”
Het Bestuursakkoord wordt door de VNG op 8 juni voorgelegd aan haar leden, de gemeenten. Velen hebben al aangegeven tegen het akkoord te stemmen, en de VNG de opdracht te geven opnieuw te onderhandelen. “In het verleden werden we al opgezadeld met de WMO. Goed dat taken nu door de gemeente worden gedaan, maar we krijgen er wel steeds minder geld voor. Dat moeten we niet nog een keer laten gebeuren. Dus bezuinigen kan, decentraliseren ook, maar wel op een fatsoenlijke manier. We moeten mensen niet de armoede in jagen”, eindigt Pouw.

U bent hier