h

SP Pak die kans om huisartsenzorg beter bereikbaar te maken!

17 april 2011

SP Pak die kans om huisartsenzorg beter bereikbaar te maken!

Column van Jan Oechies: “Kansen pakken in plaats van zeuren!” dat was mijn eerste gedachte toen ik las dat sommige huisartsen bezwaren hebben tegen de invoering van avondspreekuren. En van politieke partijen als de PCG en GroenLinks snap ik het al helemaal niet waarom zij tegen een experiment van avondspreekuren in Wijk bij Duurstede zijn.

De zorg is de afgelopen jaren steeds verder van de mensen af komen te staan. In letterlijke zin en financieel. Met hogere eigen bijdragen, steeds minder voorzieningen in het zorgpakket, een huisarstenpost die in Houten is gevestigd en straks wellicht nog verder weg aan een ziekenhuis wordt gekoppeld.

Veel zorgverleners in Wijk bij Duurstede maken zich druk over de bereikbaarheid en de kwaliteit van de zorg aan onze inwoners. En ook de inwoners zelf doen dat, vooral ouderen, mensen met een chronische ziekte en hun verzorgers. Ik ervaar dat dagelijks in mijn praktijk als fysiotherapeut. Zorgverleners zelf moeten ook vaak opboksen tegen een toenemende bureaucratie en de macht van zorgverzekeraars, grote zorginstellingen en allerlei partijen die menen te weten wat goed is voor de mensen, zonder het de patiënten zelf te vragen.

De afgelopen jaren waait er in Wijk bij Duurstede eindelijk weer ‘bestuurlijke en politieke’ wind die de zorg juist weer terug wil brengen naar de basis en aandacht heeft voor waar het in de zorg om gaat. Mede dankzij de inzet van SP-wethouder Jan Burger en zijn partij en het enthousiasme dat daarbij wordt losgemaakt bij tal van organisaties en mensen staan de kwaliteit en de bereikbaar van onze zorg weer voorop. We hebben een uitstekend Wmo-beleid ontwikkeld, thuiszorgmedewerkers kunnen op de volledige steun rekenen van de gemeente, er komt een vernieuwd E & E Gasthuis, initiatieven als het Droomhuis en een hospice krijgen alle steun, mensen met een beperking staan in de aandacht bij het zoeken naar werk, we hebben overal AED-apparaten en worden als eerste gemeente in de provincie daarmee straks aangesloten op de alarmcentrale van de ambulancedienst.

Als klapstuk horen we nu dat zorgverzekeraar Agis bereid is om samen met andere verzekeraars en de gemeente middelen beschikbaar te stellen voor avondspreekuren en weekenddiensten van de huisartsen. Wat een kans voor Wijk bij Duurstede. Kortom, geen gezeik en aan de slag om dit te verzilveren!

Namens SP: Jan Oechies

U bent hier