h

Project voor mensen met arbeidsbeperking van start

17 april 2011

Project voor mensen met arbeidsbeperking van start

WIJK BIJ DUURSTEDE - Zo’n 30 medewerkers van zorginstellingen, de Regionale Sociale Dienst, BIGA-groep, particuliere initiatieven en vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties kwamen in het gemeentehuis bij elkaar om de aftrap bij te wonen van een vernieuwend project. “We willen dat iedereen in Wijk bij Duurstede werk of een zinvolle dagbesteding heeft, maar daarvoor kunnen we niet zonder elkaar,” legt SP-wethouder Jan Burger uit.

In de gemeente Wijk bij Duurstede wonen enkele honderden mensen met een behoorlijke arbeidsbeperking. Wel kunnen zij meedoen aan georganiseerde activiteiten, vrijwilligerswerk doen of werken onder begeleiding. Het gaat om bijvoorbeeld WSW-ers, of mensen met een langdurige uitkering. Ook zij hebben recht op dagbesteding en werk en er zijn veel organisaties in de weer om dat mogelijk te maken.

“We willen beter samenwerken en zorgen voor meer werkplekken. Dat kan in de groen zijn, in de schoonmaak, bij een molenwinkel, een kunstatelier, een zorgboerderij of een particulier initiatief en wellicht nog andere plekken. Kortom, samen aan de slag voor mensen die onze steun verdienen,” vertelt de wethouder. Omdat er sprake is van verschillende geldstromen is het echter niet zo eenvoudig. “Er moeten dus goede afspraken worden gemaakt om de krachten te bundelen,” voegt hij daaraan toe.

Het kabinet Rutte wil dat er één regeling komt voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar sluit het Wijkse project bij aan. “Maar dan dienen er wel middelen te zijn om fatsoenlijke uitkeringen te verstrekken, activiteiten te ontplooien en mensen die aan het werk gaan zullen daarvoor ook een beloond moeten worden,” tekent de wethouder aan.

Verder speelt de zogenoemde AWBZ-pakketmaatregel. De eisen voor begeleiding in de AWBZ zijn verscherpt. Mensen met een lichte beperking komen niet meer in aanmerking voor hulp. De gemeente heeft van het rijk beperkte middelen gekregen om die mensen toch te ondersteunen. Het gaat om ouderen die zelfstandig wonen, mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Voor een deel gaat het om dezelfde doelgroep als de bovengenoemde. De gemeente pakt beide problemen in samenhang op.

De provincie was ook vertegenwoordigd. De 'accountmanager gemeenten' voor het programma Wel Thuis, Olga Masurel liet weten het project van harte te ondersteunen en dat Wijk bij Duurstede hiermee een voorbeeldfunctie heeft voor andere gemeenten. Projectleider Arie Sax gaf uitleg over het project en daarna gingen de deelnemers in groepen met een aantal praktijkvoorbeelden aan de slag.

Het is de bedoeling dat rond de zomer de benodigde samenwerkingscontracten er liggen en in de tweede helft van het jaar de uitwerking van het project plaatsvindt.

U bent hier