h

Op weg naar een Wijkse Werkvoorziening?

3 januari 2011

Op weg naar een Wijkse Werkvoorziening?

WIJK BIJ DUURSTEDE - Wethouder Jan Burger onderzoekt met zorginstellingen, de ondernemerskring OKW, de BIGA-groep en de Regionale Sociale Dienst de mogelijkheden om te komen tot een Wijkse Werkvoorziening. Wijk bij Duurstede geeft daarmee mogelijk een ‘rechtvaardig’ antwoord op de toekomstige bezuinigingen bij de werkvoorzieningen en dagbestedingsprojecten.

”Iedereen heeft een arbeidsplicht, maar ook recht op werk. Als je kan werken, moet je snel aan een baan geholpen worden. Dan blijven mensen met een arbeidbeperking over. Stop je die dan weg achter de geraniums? Het zal maar om jou gaan, of je gehandicapte kind, broer of zus,” laat SP-wethouder Jan Burger in het Wijks Nieuws van deze week weten. Eerder deze maand verscheen in het nieuwsblad van Alleato, de provinciale ondersteuninginstelling op het gebied van zorg en welzijn, ook al een uitgebreid artikel over het bijzondere Wijkse initiatief.

Het kabinet Rutte wil met gedoogsteun van de PVV fors bezuinigen in de sociale zekerheid. Er wordt gesneden in de uitkeringen en de beschikbare middelen om mensen toe te leiden naar werk, voor scholing en inburgering worden gehalveerd. In Wijk bij Duurstede gaat het om een bedrag van zo’n 800.000 euro dat naar 400.00 euro wordt teruggebracht. Verder bezuinigt het kabinet op dagbestedingsmiddelen bij AWBZ-instellingen. “En dan kan je wel zeggen dat iedereen onder de 27 jaar een baan moet hebben of naar school gaan, maar zo werkt het niet. Je hebt nu eenmaal jongeren die hun school niet afmaken en ook geen reguliere arbeid kunnen verrichten. Ik ben voor een sober beleid, maar het moet wel rechtvaardig blijven,” aldus Jan Burger.

De wethouder vindt dat de gemeente moet samenwerken met zorgorganisaties, de BIGA-groep, de Regionale Sociale Dienst en een aantal bedrijven. De krachten kunnen gebundeld worden bij het groenonderhoud, de schoonmaak, zorgboerderijen, het kunstatelier, de molenwinkel, montagewerkzaamheden en andere producten en diensten. Zo is het mogelijk om een Wijkse Werkvoorziening te realiseren met als uitgangspunt werkplekken te realiseren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

“Op dit moment maken we daar plannen voor met de bedrijvenkring (OKW) en vertegenwoordigers van die instellingen. Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is. Het levert nuttig werk op en is goed voor onze samenleving. En we kunnen besparen bij de sociale zekerheid. Maar er moet dan wel voldoende geld zijn voor begeleiding en voor mensen om zich te ontwikkelen. Daar wil ik me in de gemeente voor inzetten, maar daar moeten we ook bij de rijksoverheid voor knokken,” besluit Jan Burger.

U bent hier