h

Wmo-beleid Wijk bij Duurstede scoort hoog

12 december 2010

Wmo-beleid Wijk bij Duurstede scoort hoog

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeente Wijk bij Duurstede heeft een bijzonder goed Wmo-beleid. Dat blijkt opnieuw uit een vergelijkend onderzoek. Op de zogenoemde Wmo-thermometer scoort Wijk bij Duurstede een 7,9, terwijl het gemiddelde van alle gemeenten op een 6,5 blijft steken. “Een schitterend resultaat. Dat komt tot stand door de goede ideeën, mensen bij het loket die daar hard voor werken en de juiste samenwerking tussen organisaties,” laat wethouder Jan Burger weten.

Jaarlijks houdt SGBO Benchmarking een vergelijkend onderzoek naar het gemeentelijk Wmo-beleid. Daarbij worden alle negen beleidsvelden van de Wmo meegenomen. Ook is een tevredenheidsonderzoek onder cliënten gehouden. De cijfers van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn vergeleken met 168 andere gemeenten.

Bijzonder hoog scoort de gemeente met de vormgeving van het loket (cijfer: 8,8). Men kan hier terecht voor informatie en advies, maar tevens worden indicaties gesteld en er is nauwe samenwerking met andere zorgverleners. “Dat is de kracht van ons loket. In het oude postkantoor kunnen we er daadwerkelijk voor zorgen dat hulpvragers snel op de juiste plek zijn om hun vragen af te handelen,” vertelt wethouder Burger.
Ook op het gebied van de informele hulp -ondersteuning aan mantelzorgers en vrijwilligers- komt de gemeente bijzonder goed uit de bus. Hier scoort zij het rapportcijfer 8,9, terwijl het landelijk gemiddelde op een 6,6 blijft steken

Jan Burger: “Ook dat is heel bijzonder. De mensen die uitvoering geven aan de Wmo doen het dus gewoon heel goed. Kritiek blijft trouwens welkom. Dat maakt je nog sterker. Verder is een aandachtspunt: uitbreiding van de respijtzorg, zodat een mantelzorger op tijd kan bijkomen van een te grote werkdruk. De samenwerking met AWBZ-instellingen kan eveneens beter. Dat is een landelijk probleem. De marktwerking heeft als resultaat een grote vernippering van voorzieningen en er zijn nogal wat bezuinigingen en wachtlijsten, waardoor het lastig is om goede zorgafspraken te maken. De komende periode start overigens de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten. Dat betekent opnieuw veel werk, maar ook een nieuwe uitdaging.”

Opvallend is tenslotte dat de kosten van het Wmo-beleid van Wijk bij Duurstede niet hoger lijken te liggen dan in andere gemeenten. “We zijn een minder vergrijsde gemeente, dat speelt hier mee. Verder gaat het er om dat de mensen op het goede moment de juiste voorzieningen krijgen,” besluit de wethouder.

U bent hier