h

Wijk bij Duurstede krijgt sluitend AED-systeem

22 november 2010

Wijk bij Duurstede krijgt sluitend AED-systeem

AED Kast nummer 5
WIJK BIJ DUURSTEDE – Op het sportpark Mariënhoeve is afgelopen vrijdag door Wim v.d. Spek, voorzitter van de sportstichting en wethouder Jan Burger een AED-kast met de hulpverlenende apparatuur opgehangen. “Dat is alweer de vijfde buitenkast. De bedoeling is dat er dit jaar tien van zulke kasten hangen in onze gemeente. Dan hebben we een sluitend systeem en worden we gekoppeld aan de alarmcentrale”, aldus Jan Oechies, bestuurlid van de stichting AED HartstikkeNodig.

Ieder jaar krijgen in Nederland rond de 16.000 mensen een hartstilstand. Ambulances doen er twaalf tot zeventien minuten over om bij een patiënt te komen. Bij een hartstilstand is snel ingrijpen echter van levensbelang. Als een slachtoffer van een hartstilstand binnen zes minuten wordt gereanimeerd en een stroomstoot met een automatische externe defibrillator (AED) krijgt, neemt de kans op overleving flink toe.
In Wijk bij Duurstede begon fysiotherapeut Jan Oechies, samen met de Hartstichting en gesteund door de SP, alweer drie jaar geleden een actie om AED’s te plaatsen. Zo werd er een lokale stichting opgericht die tientallen vrijwilligers heeft opleid en hangen er op veel plaatsen AED-apparaten.

Maar het plaatsen van apparaten bij bedrijven en instellingen is onvoldoende. “We werken aan het sluitend krijgen van ons systeem door aansluiting op de alarmcentrale en het plaatsen van tien AED-kasten die dag en nacht bereikbaar zijn. Bij hartfalen bellen omstanders 112. De regionale meldkamer regelt vervolgens een ambulance. Direct daarna lokaliseert de meldkamer vrijwilligers met een mobiele telefoon in de buurt van de persoon met hartfalen. Die krijgen een sms-bericht met de locatie van het slachtoffer. Tegelijk krijgen andere vrijwilligers een bericht waar de dichtstbijzijnde defibrillator is. Op die manier wordt de hulpverlening direct gestart”, legt Jan Oechies uit.

Het is het de bedoeling dat begin volgend jaar de benodigde kasten hangen. Wijk bij Duurstede is dan de eerste gemeente in de provincie met een dergelijk AED-systeem. Met behulp van de gemeente, maar ook sponsors en een loterij moeten de middelen daarvoor beschikbaar komen.
Bij het ophangen van de 5e AED-kast waren vertegenwoordigers van de verschillende sportverenigingen aanwezig. Zij zegden toe voor extra vrijwilligers te zorgen en te helpen bij de verkoop van loten.

U bent hier