h

SP stelt vragen over blauwalg

27 september 2010

SP stelt vragen over blauwalg

Gravenbol
UTRECHT/WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP in Provinciale Staten van Utrecht maakt zich zorgen over de dreiging van blauwalg in de natuurplassen in de provincie. In een recent artikel in de Volkskrant spraken drie experts op dat gebied zich onafhankelijk van elkaar uit tegen de stort van baggerslib in natuurplassen. Het risico op blauwalg zou daarmee sterk toenemen. Vanwege de plannen om slib te storten in de Gravenbol bij Wijk bij Duurstede en de Hoogekampse Plas in Groenekan, wil de SP graag weten hoe de provincie omgaat met deze nieuwe informatie.

Volgens de experts klopt er niets van de redenering dat het verondiepen van plassen goed zou zijn voor de biodiversiteit. “Het ecologisch evenwicht in een plas kan de extra fosfaat uit bagger een tijdje ‘hebben’, maar zal dan plotseling omslaan met de giftige algenbloei als resultaat”, aldus het artikel in de Volkskrant.

“We moeten wel heel goed weten wat we doen”, zegt statenlid Ton Witteman. “Het zou toch treurig zijn als we druk bezig gaan om plassen te verondiepen met het idee dat we daarmee de natuur versterken, terwijl we eigenlijk bezig zijn om haar om zeep te helpen.” De SP wil daarom niet alleen weten waar dit soort activiteiten bezig is, maar ook of de provincie bereid is de werkzaamheden stil te leggen. “We moeten geen risico’s nemen,” aldus Witteman, “als je eenmaal blauwalg hebt in je water, dan kom je er niet zomaar weer af. En als je eenmaal verondiept hebt, is dat niet gemakkelijk meer terug te draaien.”

U bent hier