h

Verbod curator is strijdig met belangen werknemers

5 juni 2010

Verbod curator is strijdig met belangen werknemers

WIJK BIJ DUURSTEDE – “Het is in het belang van de werknemers dat ze snel een nieuwe baan vinden. Een verbod om bij een andere werkgever aan de slag is daarmee strijdig,” aldus wethouder Jan Burger. Hij gaat de kwestie nogmaals aankaarten bij het UWV Werkbedrijf. Dat vertelde hij tijdens een bijeenkomst voor werknemers van het failliet verklaarde vervoersbedrijf Jo van Beek/Van Beek Logistics. De bijeenkomst was georganiseerd door de Hulpdienst van de Socialistische Partij.

Zo’n 35 belangstellenden waren afgelopen vrijdagavond naar gebouw Feuniks aan het Walplantsoen gekomen. De SP Hulpdienst had naast de wethouder ook juridisch medewerkers van de FNV gevraagd om tekst en uitleg te geven over rechten en plichten van de werknemers van vervoersbedrijf Van Beek.

Een week eerder had een aantal werknemers zich met vragen gemeld bij Jan Oechies en Tiny Dijkstra van de lokale hulpdienst van de socialisten. “Daarbij bleek dat mensen te maken hadden met tijdelijke contracten, of bijvoorbeeld nog heel veel vrije dagen open hadden staan. Ook klaagden zij er over dat ze van de curator niet aan de slag mochten bij andere bedrijven. Wij hielpen hen met het schrijven van brieven en bezwaarschriften,” vertelt Jan Oechies.

Ook FNV Bondgenoten reageerde verbaasd op de eis van de curator om niet bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Formeel staat in de wet dat in het belang van het bedrijf of de schuldeisers de werknemers de eerste weken beschikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld een doorstart of andere werkzaamheden. De vakbond vindt dit in deze situatie veel te ver gaan: “De werknemers en hun gezinnen zijn niet gediend bij afwachten en het uitzitten van de volledige opzegtermijn. Wie een week wacht alvorens een baan te accepteren, ziet deze aan zijn neus voorbijgaan” liet de FNV afgelopen week weten.

Juridisch consulenten van FNV Bondgenoten Jelske van Dijk en Ewold Gussenhoven gaven antwoord op vragen van de medewerkers van vervoersbedrijf Van Beek. Daarbij ging het vooral over de mogelijkheden om aan de slag te gaan bij een ander bedrijf. Ook bleek dat veel mensen ernstig teleurgesteld zijn in de werkwijze van het vervoersbedrijf Van Beek.
Aan het eind van de bijeenkomst werd besloten om aan de curator een petitie aan te bieden namens alle personeelsleden.

U bent hier