h

Positief jaarsaldo voor Wijk bij Duurstede

19 mei 2010

Positief jaarsaldo voor Wijk bij Duurstede


WIJK BIJ DUURSTEDE - De jaarrekening 2009 van de gemeente Wijk bij Duurstede wordt afgesloten met een positief saldo van 61.000 euro. Ten opzichte van de najaarsnota betekent dat een verbetering van het eindsaldo met 329.000 euro. “Een mooi resultaat. Vier jaar geleden was het tekort nog zo’n 1,3 miljoen euro. Dat is nu helemaal weggewerkt,” laat wethouder Jan Burger weten, die deze week het stokje als financieel wethouder overdraagt aan zijn nieuwe collega Jan van der Laag.

Wethouder Jan Burger was de afgelopen vier jaar verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën. Toen in 2006 het college van PvdA/GroenLinks/SP aantrad, was er sprake van forse tekorten op de jaarrekening. Dat betekende dat er omgebogen moest worden.
“Op heel veel gebieden hebben we het zuiniger aan moeten doen. In overleg met het organisaties en instellingen hebben we besloten om zaken anders in te vullen. Zo is het schoolzwemmen bijvoorbeeld geschrapt en wordt aan kinderen die nog niet kunnen zwemmen, nu andere mogelijkheden geboden om te leren zwemmen. Verder is bespaard op de ambtelijke kosten en is een aantal tarieven en belastingen verhoogt tot het gemiddeld provinciale niveau. Alles bij elkaar hebben we de gemeentelijke financiën weer in evenwicht gekregen,” vertelt de wethouder.

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren ook volop geïnvesteerd door de gemeente. “Jazeker. Bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg, de volkshuisvesting en het milieu. Er zijn daarnaast een aantal projecten voortvarend aangepakt. In Langbroek het Oranjehof en in Cothen het dorpshuis en De Kamp, in Wijk bij Duurstede in De Engk en de stadshaven,” aldus Jan Burger. De gemeente was daarbij ook heel actief in het binnenhalen van subsidies van het rijk en de provincie.”

Al met al blikt de wethouder tevreden terug op wat er bereikt is de afgelopen periode. De gemeentelijke financiën lijken op orde te zijn. Ook al, vanwege een positief oordeel van de accountant. Dat neemt niet weg dat er zorgen zijn voor de gemeentelijke financiën voor toekomst.
“Vanwege de economische crisis en rijksbezuinigingen komt er vanaf 2011 het nodige op de gemeente af. Ook mijn opvolger Jan van der Laag krijgt dus het een en ander te doen,” sluit Jan Burger af.
Vanaf deze week vormt de SP-er samen met Jan van der Laag (VVD), Robbert Peek (CDA) en burgemeester Guus Swillens het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders.

U bent hier