Medewerkers RSD bieden hulp in Wijk bij Duurstede
Medewerkers RSD bieden hulp in Wijk bij Duurstede
WIJK BIJ DUURSTEDE - De samenwerking tussen de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist en het Wmo-loket in Wijk bij Duurstede wordt versterkt. “De bedoeling is dat mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk door het Wmo-loket geholpen worden. Medewerkers van de RSD zijn daarbij belangrijk. Vooral voor mensen met een minimuminkomen, of bijvoorbeeld huishoudens die te maken hebben met schulden,” legt SP-wethouder Jan Burger uit.
Sinds twee jaar werken medewerkers van de RSD als experiment samen met medewerkers van het Wmo-loket. De RSD-loketfunctie is in eerste instantie gericht geweest op niet-RSD cliënten en behandelde specifieke regelingen (vooral informatie, advies en aanvragen lokaal minimabeleid) op afspraak.
Vorig jaar heeft een evaluatie plaatsgevonden. Daarbij bleek dat het experiment succesvol was. “De lokale spreekuren hebben er bijvoorbeeld toe geleid dat er meer huishoudens gebruik hebben gemaakt van de regelingen in het kader van het minimabeleid. Maar tevens bleek dat er behoefte bestond om de invulling van de RSD-loketfunctie aan te passen,” vertelt Jan Burger.
Volgens de wethouder is het de bedoeling dat er nog meer klantgericht gewerkt wordt: “Als bijvoorbeeld een medewerker van het Wmo-loket bij een hulpvraag ontdekt dat er in het betreffende gezin ook een inkomensprobleem is, dan moet heel eenvoudig een medewerker van de RSD ingeschakeld kunnen worden. Het ideaal is dat het Wmo-loket zich ontwikkelt tot aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn en inkomen. Dat past trouwens mooi in de toekomstplannen van de regionale RSD, waarbij op dit moment nadrukkelijk wordt nagedacht over het realiseren een lokaal aan te bieden dienstenpakket.”
De RSD heeft daarnaast samen met de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede een project opgezet, met als doelstelling minimaal 20 inwoners te helpen met het doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. “Sinds kort werkt een medewerker van de RSD drie dagen in de week vanuit het voormalige postkantoor (bij de Stichting Binding en het Wmo-loket) om een geselecteerde groep mensen met een uitkering aan de slag te helpen bij lokale bedrijven. Ook daarbij blijkt dat het voor de RSD handig is om op locatie haar diensten aan te bieden. Zo is de Regionale Sociale Dienst steeds meer in Wijk bij Duurstede actief,” aldus wethouder Burger.