h

SP wil sociaal en verantwoord bezuinigen

22 april 2010

SP wil sociaal en verantwoord bezuinigen

WIJK BIJ DUURSTEDE – Onder de werktitel “Sociaal en verantwoord bezuinigen” heeft de Wijkse SP een notitie over de rijksbezuinigingen die gemeentes zullen treffen, geschreven. “Dit is het belangrijkste onderwerp voor de komende tijd. Een degelijk financieel beleid is noodzakelijk, maar de lasten moeten ook eerlijk verdeeld worden,” vertelt fractievoorzitter Jeroen Brouwer. De notitie is ingebracht bij de onderhandelingen voor het nieuwe college.

De omvang van de bezuinigingen is onduidelijk. Toch heeft de SP geprobeerd een reëel beeld te scheppen. Daarbij komt zij uit op jaarlijks ruim 1 miljoen euro voor Wijk. “Dat is fors. Voor ons is daarbij misschien nog wel het allerbelangrijkste hoe we deze lasten eerlijk gaan verdelen,” aldus Brouwer, “Lokaal ervaren we de gevolgen van onrechtvaardige bezuinigingen. In rapportages van rijkswerkgroepen wordt bijvoorbeeld gesproken over het overhevelen van zorgtaken, goed voor ruim 4 miljard aan besparingen. Dat betekent een kaalslag op het gebied van zorg, en dat allemaal op het bordje van de gemeente. We moeten dat, samen met andere gemeenten, duidelijk maken dat dit onacceptabel is.”

Volgens de socialisten kunnen bezuinigingen gevonden worden door als gemeente sober en doelmatig te werken. “Besparen op inhuur van personeel, uitstellen van sommige investeringen, zuinig zijn bij gemeenschappelijke regelingen en bijvoorbeeld schrappen van managementtaken. We willen niet lukraak snijden in voorzieningen en de waarderingssubsidies voor vrijwilligersorganisaties handhaven”, legt de fractievoorzitter uit.

Een centrale vraag is hoe inwoners en organisaties hierbij te betrekken. Brouwer: “Inwoners mogen verwachten dat de grotere organisaties in de zorg en welzijn, kunst en cultuur, sport en onderwijs goede diensten blijven leveren en tevens extra op de centen letten. Daarover gaan we het gesprek aan. We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en moeten samen kijken hoe we hieruit komen. ”

Inkomsten moeten komen uit het goed op gang brengen van de bouw. “Woningbouw is goed voor onze woningzoekenden, zorgt voor meer onroerend zaakbelasting en meerdere woningbouwlocaties kennen een positief financieel eindresultaat. Dat is driedubbel winst. Wel is de norm van veertig procent bouwen in de sociale sector voor ons een hard punt. Er zijn jarenlang veel te veel dure woningen neergezet, met alle gevolgen van dien. Nu willen we eindelijk in alle kernen bouwen voor onze eigen inwoners”, eindigt hij.

U bent hier